Patiënten door inzet van virtuele zorg minder vaak naar een ziekenhuisMensen hoeven minder vaak opgenomen te worden in een ziekenhuis, als ziekenhuizen meer inzetten op zorg dichter bij de patiënt. Als iemand wel opgenomen moet worden, hoeft hij daar dankzij virtuele zorg minder lang te liggen. Promovendus Guido Peters heeft in Rijnstate onderzoek gedaan en promoveert dinsdag 23 april aan de Universiteit Twente.

Rijnstate is koploper op het gebied van virtuele ziekenhuiszorg. Monitoring op afstand en zorg die bij de patiënt thuis komt, vormen het begin van een vernieuwend zorgaanbod. Verder onderzoek is nodig om deze vorm ook kostenbesparend te laten zijn.

Evenveel personeel, meer patiënten geholpen

Monitoring op afstand kan ervoor zorgen dat met de inzet van evenveel zorgpersoneel, meer mensen geholpen kunnen worden in dezelfde tijd. Met een tekort aan zorgpersoneel en een toename van het aantal patiënten vanwege vergrijzing, biedt virtuele ziekenhuiszorg goede hoop, blijkt uit het proefschrift.

Ander perspectief

Peters’ proefschrift laat ook zien dat monitoring op afstand, zelfs binnen het ziekenhuis, niet zo maar in de dagelijkse praktijk toegepast kan worden. Verdere ontwikkeling van technologie is nodig om onder meer de betrouwbaarheid van gegevensoverdracht en inpassing in de dagelijkse praktijk te verbeteren. Zo is er meer bewijs nodig dat verslechtering van de gezondheid herkend kan worden met continue metingen, en of alleen hartslag en ademhaling dan volstaan.

Biografie

Guido Peters (1995) behaalde zijn master diploma Health Sciences in 2018 aan de Universiteit Twente. Aansluitend startte hij met zijn promotieonderzoek bij het Wetenschapsbureau van Rijnstate en de vakgroep Health Technology and Services Research van de Universiteit Twente, onder begeleiding van prof. dr. Carine Doggen en prof. dr. Wim van Harten. Sinds 2023 is hij werkzaam als data analist bij Zilveren Kruis.

Benieuwd naar het volledige proefschrift? Dit vindt u hier.

Guido Peters, promovendus Guido Peters
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: