Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Betere diabeteszorg voor kinderen door samenwerking



Sinds 1 maart is Rijnstate officieel aangesloten bij Vivendia, het expertisecentrum voor kinderdiabetes, waarin CWZ en het Radboudumc al jaren samenwerken. In dit centrum in Nijmegen is alle kennis en kunde over diabetes type 1 gebundeld, waardoor de ziekenhuizen profiteren van elkaars sterke kanten. Met de uitbreiding van Rijnstate groeit het aantal kinderen en jongeren met diabetes die zijn aangesloten bij Vivendia van 275 naar 400.

Hoog rapportcijfer

Vivendia, voorheen KDCN geheten, regelt al meer dan tien jaar de zorg voor kinderen en jongeren met diabetes (suikerziekte). Daarvoor werken artsen, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten en doktersassistenten uit de verschillende ziekenhuizen samen. Door de krachten te bundelen, kunnen ze de kinderdiabeteszorg verder verbeteren en vernieuwen. Paul Voorhoeve, medisch directeur van Vivendia: "De topklinische status, die eind vorig jaar is verlengd, geeft aan dat we hier goed in slagen. Ook de feedback van onze patiënten en hun ouders bewijst dat we op de goede weg zijn." 

Directeur Bedrijfsvoering Cindy de Bont: "In een onderzoek naar patiëntervaringen (januari 2024) geven zij ons een rapportcijfer 7,9. En 41 procent geeft ons zelfs een 9 of 10."

Gevestigd in Nijmegen

Het centrum is gevestigd aan de Burgemeester Daleslaan 27 (Polikliniek CWZ Jonkerbosch). Kinderen en jongeren met diabetes die patiënt zijn bij Rijnstate, houden hun vertrouwde arts en verpleegkundige. "Het was voor ons en voor ons kind een soepele overgang. Dat we hetzelfde diabetesteam houden, heeft daar volop aan bijgedragen", zegt een van de ouders in het onderzoek. Wel moeten sommige patiënten van Rijnstate wennen dat het iets verder weg is.

Bevlogen team

Kinderdiabetesverpleegkundige Ingrid Ribbers van Rijnstate werkt nu in Nijmegen. "Samen met deze nieuwe collega’s vormen we een bevlogen team, dat staat voor persoonlijke aandacht en de beste zorg. We werken als professionals al veel langer met elkaar samen, maar nu is het officieel."

Verpleegkundig specialist kinderdiabetes Cathelijne van de Sande, die al werkt bij het kinderdiabetescentrum in Nijmegen vanaf het eerste uur: "Het mooie is dat we nu samenwerken vanuit één plek. Dat is nog beter als je de kennis en ervaring binnen het team wil vergroten. Daar hebben alle kinderen en jongeren met diabetes in de regio profijt van."

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: