Rijnstate behaalt laatste VIPP 5-module voor goede en tijdige informatie-uitwisseling



Uit een recente audit blijkt dat Rijnstate voldoet aan alle voorwaarden van VIPP 5. Daarmee hebben we de laatste VIPP-module behaald. Het programma VIPP 5 focust op de gestandaardiseerde uitwisseling van medische gegevens met de patiënt via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en tussen instellingen onderling. 

De digitale strategie van Rijnstate sluit hier naadloos op aan: binnen drie jaar willen we alle zorgtrajecten digitaal kunnen ondersteunen. Want goede en tijdige informatie-uitwisseling met de patiënt en tussen instellingen onderling is nodig om kwalitatief goede en veilige zorg te kunnen leveren.

Met een team van specialisten, managers, zorgmedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen rondde Rijnstate het VIPP 5-programma binnen de gestelde termijn succesvol af. Gerdy Klein Bleumink, coördinator VIPP in Rijnstate, is trots en kijkt terug: “VIPP 1 is een enorme stimulans geweest in de versnelling van de ontwikkeling van het delen van gegevens met patiënten. VIPP 5 zorgt voor een vervolgstap: gegevensuitwisseling via een PGO en tussen instellingen. Een hele belangrijke stap, omdat we steeds meer in samenwerking met verschillende partijen in de regio passende zorg realiseren."

Uitwisseling tussen instellingen

Hugo Roomans, senior informatiemanager in Rijnstate, was verantwoordelijk voor het gedeelte van VIPP 5 dat zich richt op het uitwisselen van medische gegevens tussen instellingen onderling. Belangrijke randvoorwaarde daarvoor was het optuigen van een toestemmingsregistratie voor patiënten, het eerste belangrijke projectresultaat. Roomans vertelt: “Voor het behalen van deze module hebben we de samenwerking gezocht met zorgpartners in de regio. Zo hebben we voor de technische implementatie van gegevensuitwisseling van revalidatiepatiënten nauw samengewerkt met revalidatiecentrum Klimmendaal en voor veel activiteiten rondom de audit opgetrokken met het CWZ en het Radboudumc. Tot slot ondersteunde het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein ons bij het testen. We zijn erg dankbaar voor alle hulp en steun in dit project.” 

Wat is een PGO?

Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app waar de patiënt veilig al zijn medische gegevens verzamelt van bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut of het ziekenhuis. De patiënt kan dus zijn medische gegevens uit zijn Rijnstate-dossier ophalen in zijn eigen PGO. PGO’s zijn nieuw en in ontwikkeling, waardoor de mogelijkheden op dit moment nog relatief beperkt zijn. Zo kunnen op dit moment nog maar kleine stukjes medische informatie uitgewisseld worden. De informatie die de patiënt in een PGO kan bekijken, wordt wel steeds verder uitgebreid. Een patiënt kan kiezen uit verschillende PGO’s. Elke PGO is anders. 

Meer weten? 

Meer informatie over PGO leest u op: Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) (rijnstate.nl).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: