Rijnstate dingt mee naar 'Beste idee' STZ Innovatiechallenge
In totaal 134 inzendingen ontving STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) voor de STZ Innovatiechallenge. Rijnstate deed ook mee en werd in de categorie 'Beste idee' samen met 4 andere inzenders geselecteerd. Hierbij werd door de jury gelet op zorgimpact, haalbaarheid en originaliteit. Het idee? Real-time monitoring en alarmering van diabetes type 1 patiënten.
Innovatie is een van de speerpunten van Rijnstate en dat het onderwerp leeft, is duidelijk. Dagelijks werken collega's van de afdeling Innovatie en Zorgtransformatie samen met collega's die innovatieve ideeën hebben en daarmee voorop lopen om de nodige zorgtransformatie tot stand te brengen. Internist-endocrinoloog Arianne van Bon is een van die collega's. Voor deze innovatie werkte zij nauw samen met collega's van het Rijnstate Vasculair Centrum, het Rijnstate Virtueel Zorgcentrum, de afdelingen Innovatie en Zorgtransformatie en Informatie- en Medische Technologie en tot slot leverancier Inreda Diabetic.

Impact
Het idee van Arianne van Bon ontstond doordat zij vaststelde dat een groot aantal fysieke consulten van diabetes type 1 patiënten vaak onnodig is of niet op het juiste moment plaatsvindt. Arianne licht toe: "Dit zorgt ervoor dat behandeldoelstellingen vaak niet behaald worden of dat te laat ingegrepen wordt, met alle gevolgen van dien. Samen met Inreda Diabetic ontwikkelde Rijnstate real-time monitoring van data zonder tussenkomst van de patiënt. Hiermee verwachten we dat het aantal fysieke consulten vermindert, dat we zorg kunnen voorkomen (en dus een daling van zorgkosten kunnen realiseren) en dat patiëntenzorg daarmee proactief, flexibel is en op maat aangeboden wordt. Belangrijke doelstellingen in een zorglandschap waarin er sprake is van een toenemende arbeidsmarktkrapte en bezuinigingen. Een win-win situatie voor patiënt, zorgverlener én maatschappij. Dit vernieuwende idee gaat hopelijk echt iets veranderen binnen de diabeteszorg. We lopen als Rijnstate hier echt mee voorop."
Pilot
Op dit moment loopt er een pilot waarbij glucosewaarden van diabetes type 1 patiënten met een kunstmatige alvleesklier van Inreda via het MijnInreda portaal worden gemonitord door het Virtueel Zorgcentrum. MijnInreda is hiervoor doorontwikkeld in samenwerking tussen Inreda en Rijnstate. Er vindt actieve alarmering plaats wanneer er sprake is van afwijkende glucosewaarden bij de patiënt. Door het monitoren van glucosedata krijgt de patiënt hiermee zorg op het moment dat het daadwerkelijk nodig is. In de volgende fase zetten we een nieuwe pilot op waarbij we patiënten met een andere glucosesensor via MijnInreda monitoren. Deze sensor zal voor een veel grotere groep diabetespatiënten beschikbaar worden dan de kunstmatige alvleesklier. Wanneer de pilots positief verlopen voor zowel patiënt als zorgverlener, is verdere opschaling de volgende stap.
Samenwerken
"Dit project is in Rijnstate gestart, maar we weten ook dat er in andere ziekenhuizen een behoefte is om de diabeteszorg te transformeren. Om die reden hopen we met deze challenge niet alleen bekendheid te creëren voor dit project, maar ook met meer ziekenhuizen te kunnen samenwerken om de doelstellingen te realiseren", aldus Arianne.
Finale STZ Innovatiechallenge
Een jury, met kopstukken uit het Nederlandse zorglandschap, kwam op 4 oktober bijeen om de winnaars te bepalen. De finale vindt plaats op 12 oktober 2023 tijdens het STZ-event in theater Gooiland in Hilversum.
Elke finalist nam een pitch op. Bekijk hier de pitch van Rijnstate:
Welke informatie wilt u downloaden?
De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.