Specialismen

Virtueel Zorgcentrum

Het Virtueel Zorgcentrum is een afdeling in het ziekenhuis waar gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen voor patiënten thuis. Zij houden zowel klinische als poliklinische patiëntgroepen in de gaten. Dit noemen we thuismonitoring.

Verpleegkundigen in het Virtueel Zorgcentrum kijken, bijvoorbeeld met behulp van een slimme pleister, naar uw bloeddruk, hartslag en ademhaling. Ook hebben zij dagelijks contact met u en passen, als het nodig is, uw behandeling aan. Voor de thuismonitoring gebruiken we vragenlijsten die u invult en een makkelijke app die u zelf installeert.

Ons team

Klinische zorg: thuis herstellen na een ziekenhuisopname of operatie (bariatrie)

Soms mag u na een ziekenhuisopname thuis verder herstellen, maar moet u nog wel gemonitord worden. Als u hiervoor in aanmerking komt, verwijst uw arts u door naar het Virtueel Zorgcentrum van Rijnstate. Het voordeel hiervan is dat u vaak eerder naar huis kan.

Poliklinische zorg: minder vaak naar het ziekenhuis

Bij een poliklinische behandeling heeft u vaak meerdere afspraken in de polikliniek. Soms kan het Virtueel Zorgcentrum een deel van uw behandeling overnemen. De verpleegkundigen van het Virtueel Zorgcentrum monitoren u dan vanuit het ziekenhuis. Dit betekent dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft.

Medicatie@home: thuis medicatie krijgen

Als u afhankelijk bent van dagelijkse medicatie die onder strenge verantwoordelijkheid van een arts staat, moet u vaak naar het ziekenhuis voor een dagbehandeling. Hierbij kunt u denken aan infuustherapie.

Met medicatie@home geeft het Virtueel Zorgcentrum deze medicatie thuis. De verpleegkundigen komen dan voor de infuustherapie bij u langs. Woont u buiten 25 kilometer van het Virtueel Zorgcentrum? Dan werken zij hiervoor samen met thuiszorgorganisaties.

In deze aflevering van 'Rondje Rijnstate' gaan cardioloog Ron Pisters en SEH-verpleegkundige Susan Opdenoordt in gesprek met Brigitte Krabben, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie, over het medicatie@home-project.

Thuis als het kan, in het ziekenhuis als het nodig is

Rijnstate zal de komende jaren, waar mogelijk, steeds meer zorg verplaatsen naar de thuissituatie (Rijnstate@home). Dit betekent dat patiënten zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis hoeven te komen wanneer dat nodig is.

Voordat u wordt overgedragen aan het Virtueel Zorgcentrum, legt een team van gespecialiseerde verpleegkundigen u uit hoe het Virtueel Zorgcentrum werkt. U krijgt uitgebreide informatie en advies over waar u thuis op moet letten. Ook kunt u altijd contact opnemen met het Virtueel Zorgcentrum als u vragen heeft.

Het voordeel van thuismonitoring is dat u in uw eigen omgeving kunt herstellen of uw behandeling thuis plaatsvindt. Dit betekent ook dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. U meet zelf uw vitale waarden, bijvoorbeeld uw bloeddruk en voert deze in een speciale app in. De verpleegkundigen van het Virtueel Zorgcentrum controleren dan uw waarden. Waar nodig bespreken zij uw vitale waarden, zoals uw bloeddruk, hartslag en ademhaling, met de arts.

In deze video krijgt u een kijkje achter de schermen van het Virtueel Zorgcentrum. Verpleegkundige en specialisten vertellen waarom we deze vorm van zorg zijn gestart en dit eruit ziet.

Voor wie is het Virtueel Zorgcentrum?

De afgelopen jaren heeft het Virtueel Zorgcentrum veel ervaring opgedaan met het thuismonitoren van verschillende (chronische) patiëntgroepen. Thuismonitoring is nu al beschikbaar voor bijvoorbeeld patiënten met COVID, COPD, influenza, astma, infectieziekten, bariatrie, chronische nierschade, zwangerschapsdiabetes en hartrevalidatie. Vraag bij uw behandeld arts of specialist of thuismonitoring ook voor u mogelijk is.

Verzekering en kosten

De vergoeding van zorg hangt af van uw polis en uw zorgverzekeraar. Ook de hoogte van uw eigen risico kan invloed hebben op de kosten. Lees meer over vergoedingen en uw eigen risico op de website

 

Patiëntervaringen

'Veel meer tijd en aandacht'

Dankzij ons Virtueel Zorgcentrum is het voor verschillende patiënten mogelijk om ziekenhuiszorg thuis te ontvangen. Het bijzondere: ondanks de afstand ervaren patiënten vaak juist meer persoonlijke aandacht. Patiënt Willem Wichhart en twee gespecialiseerd verpleegkundigen van het Virtueel Zorgcentrum delen hun ervaring.

Lees verder of Lees alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: