Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

COPD

Wat is COPD?

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Chronische bronchitis, longemfyseem en aandoeningen van de kleine luchtwegen vallen allemaal onder COPD. Wereldwijd overlijden steeds meer mensen aan COPD. In Nederland staat COPD op de vierde plaats van doodsoorzaken.

Toenemende beperking

COPD veroorzaakt toenemende beperking van de uitademing waardoor ademen steeds moeilijker wordt. Het gevolg is kortademigheid, hoesten en productie van slijm uit de luchtwegen (sputum). COPD is niet te genezen. Wel kunnen langdurige behandeling en ondersteunende maatregelen ervoor zorgen dat u minder last heeft van de symptomen.

Risicogroepen

In 90% van de gevallen is het roken van sigaretten de oorzaak van COPD (zowel bij bronchitis als bij longemfyseem). Maar niet alle rokers krijgen COPD. Dat betekent dat er ook aanleg nodig is om COPD te ontwikkelen. De enige bewezen risicofactor voor de COPD die genetisch is bepaald, is alfa 1 anti tripsine tekort. Mensen met dit tekort die tevens roken kunnen al heel vroeg COPD ontwikkelen.

Luchtvervuiling

De rol van de luchtvervuiling als oorzaak voor COPD is nog niet duidelijk. Het is wel bewezen dat luchtvervuiling schadelijk is voor mensen met deze aandoening. Intensieve blootstelling aan chemicaliën en dampen kan ook COPD tot gevolg hebben. Bij rokers neemt dat risico verder toe. Luchtvervuiling binnenshuis, bijvoorbeeld bij het verbranden van hout of door onvoldoende ventilatie, kan ook de ontwikkeling van COPD bevorderen. Ook meeroken leidt tot luchtwegklachten en verminderde longfunctie bij kinderen. Later kan dit leiden tot COPD.

Behandelingen

Er is geen genezing mogelijk voor COPD. De therapie is erop gericht de schade voor de luchtwegen en de longen te beperken en de klachten te verminderen. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Bronchusverwijders

Deze vormen een belangrijke behandeling voor kortademigheid die wordt veroorzaakt door COPD. Hoewel hun effect op de luchtwegen beperkt is, zorgen zij voor verlichting van de klachten.

Inademing van corticosteroïden

Bij patiënten met ernstige COPD kan regelmatig gebruik van ingeademde corticosteroïden de benauwdheid en de klachten verminderen. 

Extra zuurstof

Bij ernstige COPD is de zuurstofspiegel in het bloed sterk verlaagd. In dat geval is het belangrijk extra zuurstof toe te voegen. Bij patiënten met zeer ernstige COPD verlengt de zuurstof de levensverwachting als deze vrijwel continu wordt gebruikt. Bij patiënten die roken mag extra zuurstof niet gegeven worden vanwege explosie gevaar.

Andere medicijnen die gebruikt worden bij patiënten met COPD zijn: antibiotica, slijmoplossers en anti oxidantia. Er zijn tegenwoordig ook andere technieken om de klachten bij emfyseem te verminderen. Soms is een longtransplantatie nodig. In ieder geval is flink bewegen en het aanleren van goede hoesttechnieken, onder begeleiding van een fysiotherapeut, erg belangrijk. Op deze website vindt u snel uw dichtstbijzijnde fysiotherapeut.

Uitleg gebruik van inhalatie medicatie 

Voor uitleg over het gebruik van inhalatie medicatie verwijzen we u naar www.inhalatorgebruik.nl

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: