Patiëntervaringen

Joka had mondkanker: ‘Fantastisch dat ik als patiënt centraal werd gezet’
Vertrouwen op je intuïtie: als er iets is dat Joka (54) de afgelopen tijd geleerd heeft, is dat het. Ze had namelijk een pijnlijk plekje in haar mond dat maar niet wegging. Omdat ze haar hele leven nooit ziek is geweest, vertrouwde ze het niet. Zeker niet toen de pijn ging doorstralen naar haar oor. En hoewel de huisarts en tandarts niet direct iets geks zagen, bleek het eenmaal in het ziekenhuis toch foute boel. Joka bleek een plaveiselcelcarcinoom van het slijmvlies aan de binnenzijde van haar onderkaak te hebben, oftewel: mondholtekanker.

Nauwe samenwerking Rijnstate en Erasmus MC bij behandeling van een Neuro Endocriene Tumor: ‘Iedereen is even betrokken’
Buikpijn, krampen… Dit soort klachten kreeg Emiel Krebbers (54) aan het eind van de zomer van 2022. Een endoscopie liet poliepen zien, waarvan er een vrij groot was. Uit een punctie bleek dat het om een NET ging: een neuro-endocriene tumor. Reden om hem door te sturen naar Rijnstate.

Virtueel Zorgcentrum: 'Veel meer tijd en aandacht'
Sinds de start van de covid-pandemie verzorgt Rijnstate via het Virtueel Zorgcentrum ziekenhuiszorg thuis. Het bijzondere: ondanks de afstand ervaren patiënten vaak juist meer persoonlijke aandacht. Patiënt Willem Wichhart en gespecialiseerd verpleegkundigen Katinka Limburg en Jennifer Overeem delen hun ervaring.

“Duidelijke uitleg en samen de opties bespreken is ontzettend fijn”
Jaarlijks krijgen ruim 6.000 Nederlanders de diagnose blaaskanker. Blaaskanker behoort wereldwijd tot de tien meest voorkomende vormen van kanker. De aandoening komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Uroloog Carl Wijburg van Rijnstate: “Blijf niet lopen met blaas- of plasklachten, maar ga ermee naar de huisarts.”

'Bij het Vasculair Centrum krijg ik écht advies op maat'
“Ik heb diabetes, type LADA. Ik was 34 toen dat werd vastgesteld. Ik was erg ziek en in het ziekenhuis opgenomen. Daar bleek dat mijn alvleesklier niets meer deed. Toen ik was opgeknapt, mocht ik weer naar huis. Ik kwam onder controle bij de internist en diabetesverpleegkundige."

Nauwkeuriger opereren met een 3D-geprinte mal: 'Ik had er meteen alle vertrouwen in'
Door een val op zijn werk bij een groothandel bezeert Roland Oostveen (50) zijn pols. Als de pijn aanhoudt, wordt er een CT-scan gemaakt. Die laat een scheef aan elkaar gegroeide botbreuk zien. Om dit te corrigeren, stelt de traumachirurg een innovatieve behandeling voor: of hij misschien met een 3D-geprinte mal en een speciaal voor hem ontworpen titanium plaat geopereerd wil worden? Op die manier zou de operatie de beste kans van slagen hebben. Roland stemt in. “Ik vind dat je nieuwe dingen altijd een kans moet geven. En door de uitgebreide uitleg had ik er meteen alle vertrouwen in.”