Virtueel Zorgcentrum: 'Veel meer tijd en aandacht'
Sinds de start van de covid-pandemie verzorgt Rijnstate via het Virtueel Zorgcentrum ziekenhuiszorg thuis. Het bijzondere: ondanks de afstand ervaren patiënten vaak juist meer persoonlijke aandacht. Patiënt Willem Wichhart en gespecialiseerd verpleegkundigen Katinka Limburg en Jennifer Overeem delen hun ervaring.
Hij zat wel in tweestrijd, toen de artsen voorstelden om na behandeling voor longembolie de laatste dagen van het traject thuis door te brengen. “Thuis is natuurlijk de beste plek”, zegt heer Wichhart. “Maar de medische zorg, dat was voor mij wel een dingetje.” Toen de verpleegkundige uitlegde hoe de app werkt waarin alle metingen staan, kreeg heer Wichhart vertrouwen. “De app was simpel en herkenbaar en ik kon het Virtueel Zorgcentrum (VZC) elk moment bellen.”

Thuis herstellen
Het VZC ontstond in de Covid-pandemie: “We hebben toen hartverscheurende beelden gezien”, vertelt Jennifer. “Met families die niet bij elkaar kunnen zijn. Ziekenhuiszorg thuis was logisch: thuis zijn bevordert het herstel en tegelijkertijd komen er dan bedden vrij in het ziekenhuis.” Inmiddels is het Virtueel Zorgcentrum uitgegroeid tot een vaste waarde: er ‘liggen’ met gemak 30 tot 40 patiënten in het VZC, en afdelingen weten het centrum goed te vinden. “Vooral virale infecties, COPD, griep en urineaandoeningen zijn geschikt hiervoor.”
Strikte supervisie
“De ziekenhuiszorg thuis gaat uiteraard onder strikte supervisie en monitoring van de patiënt”, zegt Katinka. “We zijn met acht verpleegkundigen, en zijn 7 dagen per week van 7 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds bereikbaar. De patiënten zijn bij ons onder behandeling en we monitoren hen via onder meer een dagelijks gesprek, slimme pleisters en apps met meetgegevens die de patiënt zelf drie keer per dag invoert. Wanneer nodig gaan ze terug naar het ziekenhuis.”
Makkelijk maken
De verpleegkundigen doen er alles aan om het de patiënten zo makkelijk mogelijk te maken. Jennifer: “We leveren echt zorg op maat. Is er nog iets nodig van de apotheek? Dan bellen wij even. Wil een patiënt een dagje langer gemonitord worden? Dan is dat geen probleem. Hele kleine woorden kunnen heel veel betekenen.” En juist die toegankelijkheid is heel fijn voor patiënten, beaamt meneer Wichhart. “In het ziekenhuis is het personeel druk-druk en dat begrijp ik ook. Maar bij het zorgcentrum is er veel meer tijd en aandacht. Dat was voor mij nog het mooiste.”
De verpleegkundigen vinden dat fijn om te horen. Jennifer: “Aan het begin denk je toch, hoe gaan we dat nou doen, ziekenhuiszorg thuis? En het blijkt juist goed te werken. Ook intern is er veel lof en denken collega’s actief mee. Een goed team en de processen simpel houden zijn denk ik belangrijke ingrediënten voor het succes.”
Dit artikel verscheen eerder in het Rijnstate jaarverslag 2022.
Welke informatie wilt u downloaden?
De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.