Behandeling van hart- en vaatziekten
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Over het Vasculair Centrum

Het Rijnstate Vasculair Centrum is een kennis- en behandelcentrum voor patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In de wandelgangen wordt het ook wel Vaatcentrum genoemd. Internisten, vaatchirurgen, neurologen en cardiologen zijn hier gezamenlijk gevestigd zodat in goed overleg met u de behandeling kan plaatsvinden. Ook interventieradiologen zijn nauw betrokken bij de behandeling.

Het Vasculair Centrum is gevestigd in een nieuwe vleugel van Rijnstate Arnhem. De specialisten passen innovatieve behandelmethoden toe en hebben de meest moderne apparatuur tot hun beschikking. We behandelen per jaar 7.000 patiënten in het Vasculair Centrum.

In een filmpje vertelt vaatchirurg en specialistmanager Steven van Sterkenburg over het Rijnstate Vasculair Centrum.

Uw behandeling

Meerdere factoren kunnen van invloed zijn bij hart- en vaatziekten. Zo loopt u bijvoorbeeld meer risico op het krijgen van deze ziekten als u diabetes heeft of ernstig overgewicht. Maar ook bijvoorbeeld roken, stress en een hoge bloeddruk vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Daarom zijn bij de behandeling binnen het Vasculair Centrum meerdere specialisten betrokken. Bij de behandeling ligt het accent op het verlagen van risicofactoren en het beïnvloeden van uw leefstijl.

Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement

Binnen het Rijnstate Vasculair Centrum werken wij volgens de zorgstandaard Vasculair Risicomanagement. Hierin staat beschreven hoe u samen met uw zorgverlener werkt aan het verlagen van de risicofactoren.

Halfuursbloeddrukmeting verpleegkundige met patiënt in behandelkamer

De gespecialiseerd verpleegkundige als vast aanspreekpunt

Tijdens uw behandeling is het mogelijk dat u een vast aanspreekpunt krijgt binnen het Vasculair Centrum. Meestal is dit een gespecialiseerd verpleegkundige. Dit gebeurt alleen als dit voor uw behandeling noodzakelijk is. De gespecialiseerd verpleegkundige bewaakt de voortgang van uw poliklinische bezoeken, werkt nauw samen met uw specialist en maakt afspraken over de benodigde zorg, afgestemd op uw persoonlijke en medische situatie en wensen.

Hoe kan zelfmanagement helpen?

Soms kan een individueel zorgplan ondersteunend zijn bij uw behandeling. Samen met uw zorgverlener stelt u dit plan op. Het ontwikkelen van zelfmanagement, zodat u leert omgaan met uw chronische aandoening in uw dagelijks leven, is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Zelfmanagement houdt vooral in dat u zelf de regie neemt over uw ziekte, uw behandeling en het aanpassen van uw leven aan chronische gezondheidsproblemen. Het gaat om het vinden van de balans tussen wat het dagelijkse leven vraagt en wat de ziekte van u vraagt. We hebben het dan bijvoorbeeld over correct gebruik van medicijnen, stoppen met roken, gezonde voeding en voldoende beweging. Maar ook over omgaan met pijn en het herorganiseren van werk en huishouden.

Onderzoek naar functioneren van uw bloedvaten

Voor of tijdens uw behandeling kan het nodig zijn om het functioneren van uw bloedvaten te onderzoeken. In het Vasculair Centrum hebben we hiervoor vaatonderzoekkamers met de nieuwste apparatuur voor echo-onderzoek (beeld) en doppleronderzoek (geluid). De onderzoekkamers zijn verduisterd zodat de beelden goed beoordeeld kunnen worden.

Echo buik
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: