Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënt in rolstoel met medewerker patiëntenvervoer in de gang

Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus (vroeger ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes is het glucosegehalte (suiker) in uw bloed te hoog.

Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat ons lichaam glucose kan opnemen in de cellen. De cellen in ons lichaam hebben deze glucose nodig als bron van energie. Insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier, om precies te zijn in de Eilandjes van Langerhans. Bij diabetes is er een stoornis in de regulatie van het glucosegehalte in het bloed en van het transport van glucose vanuit het bloed naar de weefselcellen.

Er bestaan verschillende soorten diabetes. Lees meer over:

Hypo- en hyperglycemie

Als u diabetes heeft, zijn er momenten dat uw bloedsuiker te hoog of te laag is. Een te hoge bloedsuiker heet hyperglycemie (oftewel een hyper) en een te lage bloedsuiker hypoglycemie (oftewel een hypo). Teveel hypo’s en hypers kunnen op den duur veel schade in uw lichaam aanrichten. Daarom is het belangrijk dat u ze herkent.

Hypo

Een hypo herken je aan: zweten, trillen, duizelig zijn, een plotseling wisselend humeur en ongeconcentreerd zijn, hoofdpijn, moe en hongerig zijn. Een hypoglycemie kan bij diabetes type 1 en type 2 voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door de medicatie.

Een hypo gaat over als u snel iets zoets eet of drinkt, bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker. Zorg er daarom voor dat u altijd druivensuiker of een suikerdrankje bij u heeft. Duurt het nog een uur voor u een maaltijd nuttigt, eet dan alvast een boterham, wat biscuitjes of fruit.

Hyper

Een hyper herkent u aan: veel plassen, veel dorst hebben en houden, vermoeid zijn, plotselinge humeurigheid en misselijk zijn of overgeven. Het lichaam wil zelf het teveel aan suikers in het bloed kwijtraken, waardoor u veel moet plassen. Veel drinken helpt daarbij (niets zoets!) Ook bewegen is goed, dan verbranden uw spieren bloedsuiker. Als u insuline gebruikt, moet u meestal extra insuline bijspuiten.

De behandeling van diabetes

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: