Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënt in rolstoel met medewerker patiëntenvervoer in de gang

Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus (vroeger ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes is het glucosegehalte (suiker) in uw bloed te hoog.

Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat ons lichaam glucose kan opnemen in de cellen. De cellen in ons lichaam hebben deze glucose nodig als bron van energie. Insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier, om precies te zijn in de Eilandjes van Langerhans. Bij diabetes is er een stoornis in de regulatie van het glucosegehalte in het bloed en van het transport van glucose vanuit het bloed naar de weefselcellen.

Er bestaan verschillende soorten diabetes. Lees meer over:

Hypo- en hyperglycemie

Als u diabetes heeft, zijn er momenten dat uw bloedsuiker te hoog of te laag is. Een te hoge bloedsuiker heet hyperglycemie (oftewel een hyper) en een te lage bloedsuiker hypoglycemie (oftewel een hypo). Teveel hypo’s en hypers kunnen op den duur veel schade in uw lichaam aanrichten. Daarom is het belangrijk dat u ze herkent.

Hypo

Een hypo herken je aan: zweten, trillen, duizelig zijn, een plotseling wisselend humeur en ongeconcentreerd zijn, hoofdpijn, moe en hongerig zijn. Een hypoglycemie kan bij diabetes type 1 en type 2 voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door de medicatie.

Een hypo gaat over als u snel iets zoets eet of drinkt, bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker. Zorg er daarom voor dat u altijd druivensuiker of een suikerdrankje bij u heeft. Duurt het nog een uur voor u een maaltijd nuttigt, eet dan alvast een boterham, wat biscuitjes of fruit.

Hyper

Een hyper herkent u aan: veel plassen, veel dorst hebben en houden, vermoeid zijn, plotselinge humeurigheid en misselijk zijn of overgeven. Het lichaam wil zelf het teveel aan suikers in het bloed kwijtraken, waardoor u veel moet plassen. Veel drinken helpt daarbij (niets zoets!) Ook bewegen is goed, dan verbranden uw spieren bloedsuiker. Als u insuline gebruikt, moet u meestal extra insuline bijspuiten.

De behandeling van diabetes

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Onderzoek naar nieuwe techniek voor maagverkleining

Waar normaal gesproken een operatie nodig is voor een maagverkleining, is er een nieuwe techniek waarmee deze behandeling endoscopisch uitgevoerd kan worden. Meerdere afdelingen in Rijnstate werken samen om te onderzoeken hoe effectief deze nieuwe behandeling is, specifiek bij patiënten met overgewicht en diabetes mellitus.

Lees meer
Voorgevel gebouw Rijnstate Arnhem
Rijnstate voorloper in onderzoek naar jongeren met diabetes

Zo min mogelijk met je diabetes bezig zijn, dat is de droom van iedereen met diabetes. Deze droom komt voor jongeren tot 12 jaar mogelijk uit. Twintig jongeren met type 1 diabetes zullen in december en januari 3 weken lang de bi-hormonale Inreda® AP® gebruiken. Het gaat hierbij om een onderzoek naar een andere behandeling van diabetes onder jongeren. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven en de glucoseregulatie van jongeren.

Lees meer
Project met kunstmatige alvleesklier geeft patiënten met diabetes type 1 meer vrijheid

Inreda Diabetic start samen met zorgverzekeraar Menzis een project waarbij 100 patiënten met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel laten regelen met behulp van een kunstmatige alvleesklier. Internist Arianne van Bon van Rijnstate is al sinds de eerste studies in 2011 betrokken bij deze kunstmatige alvleesklier, de Inreda AP. “De verwachting is dat met de Inreda AP de glucosewaarden van patiënten stabieler blijven, met minder ziekenhuisopnames en complicaties als gevolg.”

Lees meer

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: