Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zwangerschapsdiabetes

U heeft zwangerschapsdiabetes en bent daarom doorverwezen naar het spreekuur voor zwangeren van het Vasculair Centrum. Hier vindt u meer informatie over zwangerschapsdiabetes en het spreekuur voor zwangeren en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is het spreekuur voor zwangeren?

Het spreekuur voor zwangeren is een combinatiespreekuur waarbij de internist, gynaecoloog en de verpleegkundige samenwerken. Het doel hiervan is om u zo goed mogelijk te begeleiden tijdens uw zwangerschap.

Wat is diabetes?

Bij diabetes is het glucosegehalte van uw bloed hoger dan normaal. In voeding zitten allerlei voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en koolhydraten. Koolhydraten worden omgezet in glucose. Glucose is de brandstof die uw lichaam nodig heeft voor al uw activiteiten. Insuline is een soort sleutel die de deur van uw lichaamscellen openmaakt om de glucose op te laten nemen. Bij diabetes maakt uw lichaam niet genoeg insuline of heeft uw lichaam weerstand tegen de werking van insuline. Hierdoor kan de glucose onvoldoende naar uw lichaamscellen en blijft er dus te veel in uw bloed aanwezig.

Diabetes tijdens een zwangerschap
Tijdens een zwangerschap is uw lichaam door de zwangerschapshormonen minder gevoelig voor insuline. Hierdoor is uw lichaam niet altijd in staat om voldoende insuline aan te maken. Glucose wordt hierdoor niet voldoende opgenomen in de lichaamscellen waardoor het glucosegehalte in uw bloed te hoog wordt. Er is dan een behandeling nodig.

Wanneer heeft u kans op zwangerschapsdiabetes?

De kans dat u diabetes krijgt tijdens uw zwangerschap is onder andere hoger:

  • bij overgewicht.
  • wanneer er bij u in de familie diabetes voorkomt.
  • als u eerder een baby heeft gehad die zwaar was voor de zwangerschapsduur bij de geboorte.
  • wanneer u zwangerschapsdiabetes had tijdens uw laatste zwangerschap.

Hoe kunnen we zwangerschapsdiabetes behandelen?

Zwangerschapsdiabetes is net als normale diabetes goed te behandelen. Het is tijdens de zwangerschap belangrijk om een streven naar een nuchtere bloedglucosewaarde van <5.3 mmol/ en twee uur na de maaltijd 6.7 mmol/l.

Voedingsadviezen

De diabetesverpleegkundige geeft u een korte uitleg over voeding. Uw lichaam zet alle voeding om in glucose. Koolhydraten zoals brood, rijst, fruit en frisdrank hebben de grootste invloed op de bloedglucose. U krijgt basisadviezen mee over uw voeding. Als dit niet voldoende helpt, verwijzen wij u door naar een diëtiste.

Afspraak met een diabetesverpleegkundige
De diabetesverpleegkundige van het spreekuur voor zwangeren leert u om uw eigen bloedglucose te prikken met behulp van een bloedglucosemeter. We adviseren om voor het ontbijt, twee uur na het ontbijt, twee uur na het middageten en twee uur na het avondeten uw bloedglucose te prikken. Schrijf deze waarde altijd op. Als het niet lukt om met voedingsadviezen de glucose te verlagen kan medicatie nodig zijn. Bijvoorbeeld het spuiten van insuline. Als dit nodig is, legt de diabetesverpleegkundige aan u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is de invloed van zwangerschapsdiabetes op uw baby?

Een te hoog bloedglucosegehalte bij u veroorzaakt een hoge glucose bij uw baby. Uw baby maakt dan meer insuline. Door de extra insuline en glucose wordt uw baby groter en dikker dan normaal, dit kan problemen bij de bevalling opleveren. U kunt een gezonde baby krijgen wanneer u zwangerschapsdiabetes heeft.

De bevalling
Als u medicijnen gebruikt die uw bloedglucosewaarde verlagen, zal de gynaecoloog voorstellen om de bevalling in te leiden bij 38 weken. Ook kunnen er andere redenen zijn om de bevalling eerder op te wekken.

Na de geboorte
Na de bevalling verdwijnen de zwangerschapshormonen die uw eigen insuline tegenwerken. Dan komt de glucosestofwisseling weer op een normaal peil. Als u medicatie gebruikt dan stopt dit bij de bevalling. Omdat u zwangerschapsdiabetes heeft gehad, is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes voor uw baby?

Voor uw baby zijn er geen blijvende gevolgen van zwangerschapsdiabetes. Bij een behandeling met insuline kan kort na de geboorte de glucosespiegel van uw baby te laag zijn. Daarom controleren we dit na de geboorte bij uw baby. Als u tijdens de zwangerschap insuline nodig heeft, krijgt u een afspraak bij de kinderarts om het beloop na de bevalling voor u en uw baby te bespreken.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes voor een volgende zwangerschap?

Bij een volgende zwangerschap is de kans groot dat de zwangerschapsdiabetes terugkomt. Ook na de geboorte van uw kind blijft het belangrijk een keer per jaar uw bloedglucosewaarde te laten controleren door de huisarts. Dit komt omdat u een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: