Diabetes
Patiënt in rolstoel met medewerker patiëntenvervoer in de gang
Laatste informatie over het coronavirus

Diabetes mellitus type 1

Er bestaan verschillende vormen van diabetes mellitus. Type 1 komt met name op jonge leeftijd voor, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Deze vorm van diabetes wordt veroorzaakt door een aanval op het eigen afweersysteem (auto-immuunziekte). Het lichaam maakt hierdoor zelf de Eilandjes van Langerhans kapot. Als gevolg hiervan maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer aan. Insulinetoediening van buitenaf is dan noodzakelijk.

Hoe herken je diabetes type 1?

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. U drinkt veel, valt in korte tijd veel af en voelt zich heel ziek. De klachten ontstaan door een te hoog glucosegehalte in het bloed. Dit noemen we ook wel een hyperglycemie. De klachten die kunnen ontstaan, zijn:

  • droge mond
  • hevige dorst en veel drinken
  • veel en vaak plassen
  • moeheid en een slaperig gevoel
  • jeuk
  • slechter zien.

LADA

Bij sommige mensen verloopt de aanval op de insulineproducerende cellen langzamer en ontstaan de eerste verschijnselen van diabetes pas op latere leeftijd. Dit is een vertraagde vorm van diabetes type 1, die we ook wel LADA noemen. LADA is de afkorting van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults. De behandeling bestaat, net als bij diabetes mellitus type 1, uit het toedienen van insuline.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: