Diabetes
Patiënt in rolstoel met medewerker patiëntenvervoer in de gang
Laatste informatie over het coronavirus

Diabetes mellitus type 2

Negentig procent van de patiënten met diabetes heeft diabetes type 2. Deze vorm van diabetes ontstaat langzaam en meestal op latere leeftijd. Vroeger werd diabetes type 2 daarom ook wel aangeduid als ‘ouderdomsdiabetes’. Op jongere leeftijd kun je echter ook diabetes type 2 krijgen, zelfs als kind. De oorzaak is niet altijd goed vast te stellen.

De kans op het ontstaan van diabetes type 2 is groter als de aandoening in de familie voorkomt en na zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 2 gaat veelal gepaard met overgewicht, een verstoorde vetstofwisseling (cholesterol) en een te hoge bloeddruk.

Lichaam reageert niet goed op insuline

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op de insuline dat het aanmaakt. De celwanden laten de insuline niet meer door. Daardoor blijft er teveel suiker in het bloed zitten. Dit wordt veroorzaakt door overgewicht. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.

Hoe herken je diabetes type 2?

Diabetes type 2 is moeilijk te herkennen. Klachten kunnen zijn:

  • vaak dorst en veel plassen
  • moeheid
  • wazig zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid
  • pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen.

MODY

Bij sommige mensen maakt de alvleesklier al vanaf de geboorte te weinig insuline aan. De alvleesklier raakt dan eerder uitgeput en de klachten ontstaan al op jeugdige leeftijd. Deze vorm van diabetes type 2 noemen we MODY, naar de Engelse afkorting voor Maturity-Onset Diabetes of the Young.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: