Waar staan we voor?
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Gezond en Fit

Rijnstate heeft als doel dat iedereen gezonder wordt, niet alleen beter. Hoe gezonder u leeft, hoe fitter en energieker u zich voelt. Een gezonde leefstijl kan voorkomen dat u (weer) ziek wordt, ervoor zorgen dat uw behandeling beter werkt of dat u minder medicijnen nodig heeft. Als u zich beter voelt kunt u ook beter omgaan met tegenslagen en heeft u zelf de controle bij sociale, fysieke en emotionele uitdagingen. 

Gezond leven vraagt om een goede balans op het gebied van voeding, beweging, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding. Elke stap die u zet op één van deze gebieden, helpt. Hoe groot of klein die ook is. Meer weten? Klik op een van de iconen voor meer informatie. 

Wat doen we al?

We ondersteunen u graag in een stap naar een betere gezondheid. Dit doen we door beweging, voeding, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding onderdeel te maken van de zorg. Hieronder ziet u op welke manier we dit doen.

En verder:

  • Gezond Onderweg (GO!); leefstijlinterventie voor kinderen met overgewicht en obesitas
  • Familieparticipatie; op een aantal afdelingen betrekken we op dit moment al familie in het zorgproces. Uiteindelijk willen we dit bij alle afdelingen gaan invoeren. 

Samenwerkingen

Om uw gezondheid voorop te stellen in plaats van uw ziekte stemmen wij de doelen en activiteiten van Gezond & Fit af met andere Rijnstatebrede programma's zoals Waardegedreven zorg, Duurzaamheid en Innovatie.

Maar een goede gezondheid ervaart u vooral in het dagelijks leven, als u thuis bent of aan het werk. We werken daarom nauw samen met partners uit de regio om u te ondersteunen bij uw stap naar een betere gezondheid.

  • Om preventie in de regio vorm te geven, ondersteunt Rijnstate het zorgnetwerk Community of Care, waar tientallen regionale partners samenkomen om te werken aan de transformatie van ziekte en zorg naar gezondheid en welzijn.
  • Als kernpartner van de Alliantie Voeding in de Zorg werken we daarnaast samen met onder andere Wageningen University & Research. Doel hiervan is om wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen toepasbaar te maken in de zorg.
  • Rijnstate is partner van Topfit. De missie van Topfit is om kennis en kunde op het gebied van preventie in Oost Nederland te bundelen en op te schalen.
  • Vijf ambitieuze STZ-ziekenhuizen bundelen binnen Mprove hun krachten om patiënten dagelijks merkbaar betere zorg te bieden. Eén van de thema's is preventie, waarin we met elkaar kijken hoe we de focus kunnen verleggen van ziekte naar gezondheid in het zorgproces.
  • Daarnaast sluit Rijnstate aan bij de lokale Sport- en Preventieakkoorden van gemeenten in de regio. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om concrete maatregelen te nemen tegen roken, overgewicht en inactiviteit, maar ook om in te zetten op achterliggende problematiek zoals schulden, eenzaamheid en armoede. We bekijken per gemeente op welke manier wij kunnen bijdragen aan een integrale aanpak.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Gezond en fit dankzij het Gezondheidsplein

“Toen ik afgelopen zomer drie hartinfarcten kreeg, schrok ik enorm. Het bleek een erfelijke hartaandoening. Ik wist meteen: ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit mij niet meer overkomt.” Rick Kamphuis (48) wil onderzoeken hoe hij gezonder kan leven. Daarom stuurde zijn cardioloog hem door naar het Gezondheidsplein in Rijnstate. Onlangs startte hij met de BeweegKuur: een programma met aandacht voor de combinatie bewegen, voeding en gedrag.

Lees meer
Hoe is het nu met het Gezondheidsplein?

Februari is Gezond en Fit-maand in Arnhem. Een mooie gelegenheid voor een update over het Gezondheidsplein dat in december 2022 feestelijk werd geopend. Op deze plek kunnen patiënten en bezoekers over hun gezondheid praten met artsen, verpleegkundigen en leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem.

Lees meer
Wereldkankerdag 2024: ‘Alleen zijn we sterk, samen zijn we sterker!’

Op 4 februari staan we ieder jaar wereldwijd stil bij de impact van kanker. Een mooi moment om de initiatieven van het Oncologisch Centrum in relatie tot preventie en leefstijl te belichten. Een van die initiatieven is de LoveLife Run. Een hardloopevenement waarbij (ex-)kankerpatiënten samen met hun naasten en behandelaars 5 kilometer afleggen.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: