Gezond & Fit
Twee oudere patiënten bij een sjoelbak

Reactiverend verplegen

Reactiverend Rijnstate: een nieuwe manier van verplegen

Uit onderzoek blijkt dat bedrust al op korte termijn leidt tot een forse afname van de gezondheid: afname van spierkracht en meer complicaties tijdens een ziekenhuisopname. Een ziekenhuis helemaal zonder bedden, dat zal niet lukken. Maar het bed niet centraal, dat kan wel. Een andere benadering van ziekenhuisverblijf is nodig.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat gedwongen bedrust al op korte termijn leidt tot forse gezondheidsschade. Zo staan 10 dagen in bed gelijk aan 10 jaar veroudering. Al na een week in bed is de spierkracht met 12% afgenomen. Zeker bij oudere, kwetsbare patiënten is er een groter risico dat ze niet terugkeren naar hun oude niveau van gezondheid. Om de kwaliteit van leven te behouden, is het belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen. 

Beweging, ontspanning en voeding staan centraal

Bij reactiverend verplegen is het uitgangspunt dat we de gezondheid van onze patiënten extra stimuleren door veel aandacht te geven aan bewegen, ontspanning en voeding. Dit bevordert het herstel en zo kunnen we de achteruitgang in functie en spierkracht zoveel mogelijk beperken en soms zelfs voorkomen.

Concreet betekent dit dat we patiënten vragen om activiteiten te doen die ze thuis ook al deden. Denk aan eten in de huiskamer, zelf aankleden, iets te eten of drinken halen of een eindje lopen. Als de situatie het toelaat, ligt de patiënt alleen in bed als hij gaat slapen of rusten. Verpleegkundigen nemen alleen taken over van patiënten als ze die zelf echt niet kunnen uitvoeren.

In onderstaande filmpjes ziet u hoe Rijnstate invulling geeft aan reactiverend verplegen.

Reactiverend verplegen op de afdeling Geriatrie.

Reactiverend verplegen op de afdeling Oncologie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: