Onze medewerkers in actie
Irene Poppe onderwijskundige Rijnstate

Irene Poppe collecteert: zelf heb ik zo lang als ik weet ‘last van mijn buik'Irene Poppe (31) werkt als onderwijskundige in Rijnstate. Tijdens de collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting zet ze zich in om te collecteren. Waarom? Dat lees je in haar verhaal.

"Ik ben onderwijskundige in het ziekenhuis in Arnhem. Ook geef ik Yoga- en pilateslessen. Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik dit zo goed als pijnvrij kon doen, had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Als kind had ik namelijk altijd last van buikklachten. Ik kon er goed mee leven, maar tijdens mijn studententijd ging het helemaal mis. Wanneer ik iets at leek alle energie naar mijn buik te gaan. Ik kon ieder moment flauwvallen.

Het werd zelfs zo erg dat ik een paar maanden mijn studie niet meer kon volgen. Een onzekere periode met veel ziekenhuisbezoeken volgde. Ik heb de meest uiteenlopende en gênante darmonderzoeken gehad. De diagnose? Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ook bleken mijn darmen wat langer dan normaal te zijn. En in combinatie met mijn in verhouding kleine buikholte is dat geen fijne combinatie.

Irene Poppe onderwijskundige Rijnstate Irene Poppe, onderwijskundige Rijnstate

‘Kun je er niet gewoon een stuk afhalen’, vroeg ik de arts. Dat bleek helaas geen optie. Ik heb toen jarenlang op Diclofenac - een ontstekingsremmer en pijnstiller - geleefd.

Bij toeval kwam ik een paar jaar geleden informatie tegen over een speciaal dieet voor PDS-patiënten. Het FODMAP-dieet. Ik ben onder begeleiding van een diëtist dit dieet gaan volgen.

Sindsdien gaat het super, ook al vergt het continu aanpassing. Als ik nu naar een restaurant ga, weet ik wat ik wel of niet kan eten. En als het nodig is, lever ik de kok een lijst aan met alles wat (niet) kan. Ook voor vrienden is dat heel handig.

Doordat er onderzoek is, weten we dat sommige patiënten baat kunnen hebben bij een aangepast dieet. Maar we weten nog lang niet alles. Helaas zijn er genoeg voorbeelden van spijsverteringsziekten in mijn familie. Daarom collecteer ik voor de Maag Lever Darm Stichting. Voor meer onderzoek, maar ook voor een betere voorlichting voor patiënten en hun naasten."

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: