Onze medewerkers in actie

Carla en Marit helpen Suriname bij verbeteren borstkankeronderzoekIn Suriname is het afgelopen jaar een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de gezondheidszorg voor patiënten met borstaandoeningen. Radioloog Carla Meeuwis en röntgenlaborant Marit Bles-Hartman hebben vanuit Rijnstate bijgedragen aan de introductie van een nieuwe medische technologie, die helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van borstaandoeningen.

Stereotactische vacuümbiopsie is een geavanceerde technologie voor het diagnosticeren van borstaandoeningen, waarbij kleine stukjes weefsel uit de borst worden verwijderd voor laboratoriumonderzoek. “Door kalkspatjes, die eerder zijn gevonden op een mammogram, uit de borst te halen, kan de patholoog onderzoeken of er kankercellen in zitten”, legt Carla uit. “In ongeveer 20 procent van de kalkspatjes gaat het om borstkanker of een voorstadium daarvan.”

Carla en Marit zijn eind 2022 in Suriname geweest om de zorgverleners daar op de nieuwe apparatuur in te werken, bijscholing te geven en ze te begeleiden bij de verschillende borstkankeronderzoeken. “We zijn daar vanuit Rijnstate met z’n tweeën een week geweest”, vertelt Carla. “Marit heeft ook veel lessen gegeven over hoe je een mammografie kunt verbeteren en daardoor meer krijgt afgebeeld van de borst. Ik heb uitleg gegeven over hoe je de foto’s moet beoordelen en de zorgverleners voorzien van informatie over borstkanker.”

Het uitvoeren van de eerste stereotactische vacuümbiopsie procedure in Suriname is een belangrijke mijlpaal voor de gezondheidszorg in het land. De introductie van deze procedure betekent dat patiënten toegang hebben tot geavanceerde diagnostische technologieën, die voorheen niet voor ze beschikbaar waren. Het vroegtijdig opsporen van borstkanker en andere borstaandoeningen vergroot de kans op een succesvolle behandeling en genezing.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: