Jenny, Roy en Judith lopen halve marathons voor dialysepatiënten
Dialyse houdt de nierpatiënt in leven, maar levert ook zware beperkingen op. Minimaal drie keer per week ben je minstens een dagdeel met dialyseren bezig. En daarna voel je je beroerd. Drie dagen per week, iedere week weer, voor de rest van je leven… Om iets te doen voor deze dialysepatiënten, liepen dialyseverpleegkundigen Roy en Judith één en Jenny zelfs twee halve marathons.
Mede dankzij deze sportieve wervingsacties kon het Rijnstate Vriendenfonds een tweede fietslabyrint voor de patiënten van de dialyse-afdeling aanschaffen. “Vorig jaar april heb ik met Roy in Enschede halve marathon gelopen en in oktober hebben Linda en ik dezelfde afstand gelopen in Amsterdam”, vertelt Jenny. “Ons doel was om alle dialysepatiënten op de afdeling in beweging te krijgen. En het begint altijd bij jezelf. Als je iets wilt, moet je zelf het goede voorbeeld geven.” Volgens de verpleegkundigen voelt een dialysebehandeling als het lopen van een marathon. “Wat wij hebben gedaan, is dus de helft van wat een patiënt voelt na zijn behandeling”, zeggen ze.

Dialysepatiënten zijn door hun ziekte vaak moe en hebben minder spierkracht. Ze zijn bovendien veel tijd kwijt aan hun behandeling en liggen gemiddeld drie keer per week vier uur in een stoel of bed. Genoeg bewegen lukt dan niet. Daarom is bewegen tijdens de dialysebehandeling zo belangrijk.
Jenny: “Het maakt de behandeling effectiever, de bloeddruk daalt minder, de patiënt heeft minder last van kramp, minder botontkalking en voelt zich fitter. Daarnaast zorgt bewegen voor afleiding en ontspanning. Het helpt om de tijd, die soms voorbij lijkt te kruipen, te versnellen.”

Interactieve fietstochten
Het fietslabyrint is een systeem, waarmee mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer of andere bewegingstrainer. Voor dialysepatiënten draagt deze vorm van bewegen niet alleen bij aan hun gezondheid, maar het brengt ook plezier en ontspanning tijdens de behandeling. Het biedt bovendien de mogelijkheid om toch nog een stukje van Nederland of andere landen te zien.
Nieuwe actie
Met een draagbaar echoapparaat kunnen dialysepatiënten langer thuis, in hun eigen omgeving, dialyseren. Dat biedt hen autonomie en zelfstandigheid. Voor de aanschaf van een mobiel echoapparaat is geld nodig. Dit apparaat kan niet vanuit de reguliere ziekenhuisbudgetten worden betaald – dat kan alleen dankzij giften en donaties. Om dit geld bij elkaar te krijgen, heeft het Vriendenfonds een nieuwe actie. Kijk op de website van het Vriendenfonds voor meer informatie.
Welke informatie wilt u downloaden?
De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.