Rijnstate waaktas als gebaar van medelevenOp woensdag 14 april zijn er in Rijnstate ruim 120 waaktassen bij alle verpleegafdelingen verspreid. Als gebaar van medeleven kunnen verpleegkundigen deze waaktas uitreiken aan naasten van iemand die gaat sterven.

Op woensdag 14 april zijn er in Rijnstate ruim 120 waaktassen aan alle verpleegafdelingen uitgedeeld. Waken bij een stervende is vaak een intensieve en emotionele periode. Als gebaar van medeleven kunnen verpleegkundigen uit Rijnstate deze waaktas uitreiken aan naasten van iemand die gaat sterven. Naasten hebben bij het sterven een belangrijke en ondersteunende rol. Herinneringen worden gedeeld, er wordt afscheid genomen en naasten proberen degene die gaat overlijden zo goed mogelijk te ondersteunen en niet alleen te laten zijn. In de waaktas zitten spullen die de naaste afleiding en verzorging kunnen bieden bij het waken, zoals een warme plaid, een gedichtenbundel, crème en een puzzelboekje. Ook kan het helpen de stervende te laten ontspannen, bijvoorbeeld door voor te lezen of handen in te wrijven.

Iets extra’s bieden

Josien Schoo, verpleegkundig specialist (ondersteunende en) palliatieve zorg: "De waaktassen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de verpleegafdeling van longgeneeskunde. Voor degene die gaat sterven is de aanwezigheid en zorg van de naasten meestal van onschatbare waarde. Maar waken bij een stervende vraagt lichamelijk en geestelijk veel van iemand. Met de waaktas kunnen we naasten iets extra’s bieden tijdens het waken.” Auke Poppen, geestelijk verzorger vult aan: “Het kan de naasten helpen om in het ziekenhuis op een eigen manier afscheid te nemen.”

Geestelijk verzorger Auke Poppen overhandigt de eerste waaktas aan longverpleegkundige Judith Thuis.

Rijnstate Vriendenfonds

Deze waaktassen zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Rijnstate Vriendenfonds en diverse andere sponsoren.

Ondersteunende en palliatieve zorg

Als genezing van ziekte niet meer mogelijk is, kan palliatieve zorg van grote betekenis zijn. Het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg heeft aandacht voor de behandeling van pijn en lichamelijke klachten, maar ook voor vragen en zorgen op het psychosociale en spirituele vlak. Met onze zorg streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: