Serviceassistent staat aan het bed van een patiënt en schenkt koffie in

Snellere behandeling mogelijk bij acute beroertezorg dankzij StrokeViewerSinds kort werkt Rijnstate als eerste (niet-academisch) ziekenhuis in Gelderland met StrokeViewer bij acute beroertezorg. Deze innovatie stelt het ziekenhuis in staat om nog sneller de beste zorg te geven aan patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding.

Al jaren werken de neurologen en radiologen van Rijnstate nauw samen om de best mogelijke acute beroertezorg voor de regio te verzorgen. Met StrokeViewer hebben zij de nieuwste innovatie in huis om deze zorg nog beter te maken.  

Kunstmatige intelligentie

StrokeViewer maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om hersenscans automatisch te bewerken en op zoek te gaan naar bepaalde afwijkingen. Zo helpt het systeem bij een herseninfarct een verstopping in de bloedvaten op te sporen en te bepalen hoeveel van het hersenweefsel mogelijk nog gered kan worden. Jeannette Hofmeijer, vasculair neuroloog in Rijnstate: “Omdat het systeem heel snel de benodigde informatie verwerkt, zijn uitslagen sneller beschikbaar en kan dus waarschijnlijk sneller met de behandeling worden gestart. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe beter de verwachte uitkomsten. Om dit te testen, zullen we de behandeltijden voor en na implementatie van Strokeviewer bijhouden en vergelijken. Ook de uitkomsten van alle patiënten houden we nauwgezet bij.”

Hoge verwachtingen

Jasper Martens, radioloog in Rijnstate: “Van kunstmatige intelligentie wordt binnen de zorg heel veel verwacht. Bij deze toepassing zijn uitslagen sneller beschikbaar waardoor we uiteindelijk ook sneller kunnen bepalen voor welke behandeling iemand met een beroerte in aanmerking komt. Met andere toepassingen kunnen bepaalde eenvoudige taken worden overgenomen waardoor zorgpersoneel meer tijd heeft voor andere taken. Kunstmatige intelligentie is ook heel geschikt om heel veel gegevens te verwerken en te analyseren, veel meer dan mensen kunnen, wat tot nieuwe inzichten leidt.” Dat betekent niet dat het menselijke oog en beoordelingsvermogen van ondergeschikt belang wordt. Martens: “We weten ook dat kunstmatige intelligentie bepaalde taken helemaal niet goed kan uitvoeren. Het is uiteindelijk altijd de arts die samen met de patiënt een besluit neemt over een behandeling. Dat zal nooit veranderen.”

Meer informatie over StrokeViewer vind je hier.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: