Locatie Arnhem zijaanzicht

Studio Sport in gesprek met onze sportartsen over de aandoening 'armpump'Vorige week zijn twee van onze chirurgen door Studio Sport geïnterviewd over de zogenaamde 'armpump'. Dit is een steeds vaker voorkomende aandoening van de onderarmen en komt vooral veel voor bij motorcoureurs. 

Tijdens het racen worden de onderarmen van de coureur zwaar belast. Naast het sturen en in bedwang houden van de motor moet er steeds worden geremd, geschakeld en gas worden gegeven. Door deze zware belasting willen de spieren dikker worden maar de vliezen rondom de spieren in de onderarm kunnen niet meer uitzetten. Onze traumachirurg en consulent Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), Karel Kolkman: "Het omhulsel wordt dan te strak. Daardoor loopt de druk op in de spier en wordt de doorbloeding minder. De vermindering van de doorbloeding veroorzaakt vervolgens pijnklachten."

Diagnostiek

Om coureurs snel weer op de motor te krijgen, wordt er vaak direct ingegrepen en geopereerd. Maar goede diagnostiek is van groot belang. Via een zogenaamde drukmeting kan de diagnose eenvoudig worden gesteld. In bovenstaande video bekijkt u het interview dat Studio Sport had met onze artsen, ziet u hoe de aandoening ontstaat en hoe we de diagnose stellen. 

Ook motorcrossers, mountainbikers en roeiers hebben vaak last van armpump. In ons Sport Othopedisch Centrum bieden we snel toegankelijke zorg aan sporters met sportblessures en sportgerelateerde klachten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: