Rijnstate faciliteert het thuis toedienen van medicatie met Rijnstate@homeBegin mei gaat een mobiel medisch team van verpleegkundigen van het Oncologisch Centrum van Rijnstate op pad om oncolytica (chemokuren en immunotherapie voor mensen met kanker) thuis toe te dienen. 

Samen met Eurocept Homecare is de afgelopen jaren ervaring opgedaan met thuistoedieningen voor patiënten met kanker. Rijnstate start met thuistoedieningen van twee middelen voor patiënten met kanker, die binnen een straal van 25 kilometer van het ziekenhuis wonen. Het gaat om pembrolizumab voor mensen met longkanker en blaaskanker, en om zoledroninezuur om botproblemen bij kanker te voorkomen. Juist dit soort middelen lenen zich voor thuistoediening; het aantal mensen dat deze behandelingen nodig heeft neemt toe en er komen steeds meer mogelijkheden die thuisbehandeling mogelijk maken. Ook reizen deze patiënten geregeld naar het ziekenhuis voor de behandeling en dit is vaak erg belastend.

Rijnstate wil thuisbehandelingen uitbreiden

De samenwerking met Eurocept Homecare gaat door. Samenwerking maakt groei van de mogelijkheden voor thuisbehandelingen mogelijk voor steeds meer patiënten van Rijnstate. Rijnstate heeft als doel om deze zorg thuis steeds verder uit te breiden naar andere soorten geneesmiddelen, andere aandoeningen en specialistische zorg. “Voor onze patiënten zijn deze thuistoedieningen een uitkomst en een voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek”, aldus Marina van Gelder, manager Zorg Oncologie.

Eerste toediening

Op 4 mei gaat de eerste auto van ‘Rijnstate@home’ op pad en geven verpleegkundigen uit het mobiel medisch team de eerste thuistoedieningen aan patiënten met kanker. De afgelopen maanden is dit traject zorgvuldig voorbereid door een team van oncologen, verpleegkundig specialisten, oncologie verpleegkundigen, afdelingshoofden en de poli-apotheker. De voorbereidingen voor andere soorten geneesmiddelen en zorg zijn in volle gang.

Win-win situatie bij zorg thuis

Thuis zorg ontvangen heeft meerdere voordelen voor patiënten en naasten, zoals het comfort van behandeling in de eigen leefomgeving en betere kwaliteit van zorg (zoals minder infecties en persoonlijk contact met zorgverlener). Nierkankerpatiënt Nigel Burgess licht deze voordelen toe: "Thuis heeft zijn voordelen, je hoeft niet meer zo te plannen, je hebt geen last van parkeren en al die mensen in het ziekenhuis vind ik nu ook niet fijn. De zorgverleners komen gewoon bij je langs. Laat mij maar thuisblijven. Ik zie alleen maar voordelen." Verpleegkundigen zijn ook blij met de verplaatsing van zorg naar huis omdat het een mooie afwisseling is naast het werken binnen de muren van het ziekenhuis en er meer tijd is voor psychosociale ondersteuning.

Over Rijnstate@home

De beweging om zorg naar huis te verplaatsen, past bij de strategie van Rijnstate. Laura Kooij, manager Innovatie en Zorgtransformatie: “Met ‘Rijnstate@home’ richten wij ons op het verlenen van zorg, het toedienen van medicatie én het monitoren van patiënten in de thuissituatie. Om dit zo optimaal mogelijk te kunnen faciliteren is Rijnstate 1 april 2021 gestart met het Virtueel Zorgcentrum, een centrale plek van waaruit een team verpleegkundigen patiënten in de thuissituatie kan monitoren en ondersteunen”.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: