Twee specialisten lopen op de brug in het Atrium Arnhem

Rijnstate zet 3D navigatiesysteem in om nog nauwkeuriger te opererenEen door chirurg Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ontwikkeld 3D navigatiesysteem bij chirurgische ingrepen wordt vanaf vandaag in Rijnstate in studieverband toegepast. Met dit 3D navigatiesysteem kunnen tijdens operaties moeilijk vindbare tumoren of uitzaaiingen opgespoord en verwijderd worden.

De precieze locatie kan worden vastgesteld, ook worden zenuwen en vaten in beeld gebracht zodat die gespaard kunnen blijven. Het Rijnstate ziekenhuis gaat als tweede ziekenhuis in Nederland met deze techniek aan de slag, initieel ondersteund door een onderzoeker vanuit het AVL vanuit een Vriendenloterij subsidie.

“Rijnstate ontwikkelt dit navigatiesysteem nu samen met het AVL verder om specifiek toe te passen bij patiënten die met behulp van de Da Vinci robot worden geopereerd. Rijnstate heeft een leidende positie binnen de robot-geassisteerde operaties in Nederland en is daarmee het aangewezen centrum om deze ontwikkeling binnen deze patiëntengroep toe te passen”, aldus Charlotte Blanken, chirurg in Rijnstate.

 “De techniek maakt gebruik van een combinatie van scans die van de patiënt worden gemaakt zowel voor als tijdens de ingreep,” vult Niek Hugen, chirurg in opleiding in Rijnstate, aan. “Door deze scans te combineren en met speciale 3D software te bewerken, kan de chirurg tijdens de ingreep live navigeren door het operatiegebied. De locatie van specifieke afwijkende weefsels kan hiermee zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Het mes snijdt hierbij aan beide kanten: essentiële structuren die gespaard moeten worden, kunnen worden herkend en afwijkende structuren kunnen nauwkeuriger worden opgezocht en verwijderd.”

De techniek is reeds met succes toegepast bij meer dan honderd patiënten in het AVL en zal in het Rijnstate bij meer soorten chirurgie worden toegepast. Aanvankelijk zal dit zijn binnen studieverband, maar uiteindelijk verwachten we dat dit van dusdanig grote toegevoegde waarde is dat het niet meer weg te denken is uit de chirurgische zorg, aldus Blanken.

 “Rijnstate werkt voor de oncologische zorg in de regio samen met Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei in het ARTZ Oncologisch Centrum”.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: