Brug in het Atrium van Arnhem

Rijnstate loopt voorop in duurzaamheid!



Rijnstate scoort in duurzaamheid! Dankzij slimme keuzes hebben we de directe CO2-uitstoot van bijvoorbeeld het vastgoed met 55 procent weten terug te dringen. Ook is het totale energieverbruik in deze periode teruggebracht met ruim 32 procent. Die stijgende lijn willen we dit jaar voortzetten.

Door dit succes liggen we voor op onze eigen doelstellingen. De ambitie om de directe CO2-reductie van het vastgoed met de helft te verminderen gepland voor 2030.

Van gas naar elektra

Dat we nu al de vermindering van die duurzaamheidsdoelstelling hebben bereikt, komt doordat we het gasverbruik hebben teruggedrongen en door de overstap op elektriciteit. Door onder andere toepassing van kleinere stoom- en CV-ketels met een beter rendement, koelmachines met een beter rendement en een innovatief ventilatiesysteem op het OK-centrum in Arnhem en Elst, heeft Rijnstate de reducties kunnen bereiken. Ook het krimpen in vierkante meters heeft bijgedragen aan het verkleinen van de directe CO2-afdruk en het verminderen van het energieverbruik.

Ook de op handen zijnde verbouwing van Rijnstate draagt bij aan de duurzaamheidsambities van de organisatie. Tweede helft april starten we met de voorbereiding van de bouw van een tijdelijke entree, om na de zomer de hoofdingang en het buitengebied onder handen te nemen. Aansluitend verbouwt Rijnstate onder andere het Atrium, de poliklinieken en de afdeling Radiologie. In de materiaalkeuze is bamboe verwerkt, een plant die in de natuur veel CO2 opneemt.

Klimaatneutraal ziekenhuis

In 2050 wil Rijnstate een volledig klimaatneutraal ziekenhuis zijn op alle locaties. Met de bouw van een energiezuinig nieuw ziekenhuis in Elst dat bovendien zijn energie uit waterstof haalt, maken we al een grote sprong richting die ambitie.

Op verschillende afdelingen in ons ziekenhuis ontstaan Green teams die vanuit de zorg zelf verbeteringen inrichten in zorgprocessen, die bijdragen aan een beter milieu. Zo maakt de OK in Arnhem gebruik van Contrafluraan, een systeem dat een gedeelte van de uitgeademde anesthesiegassen opvangt. Zo voorkomen we dat deze sterke broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen. Sterker nog, na bewerking kan het worden hergebruikt. 

Rijnstate wil voorop lopen in duurzame zorg en verantwoord omgaan met de omgeving van onze patiënten. Daarmee is het ziekenhuis landelijk een voorbeeld voor andere organisaties op het gebied van duurzaamheid.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: