Gynaecoloog Annemiek Nap vanaf 1 januari hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde RadboudumcGynaecoloog Annemiek Nap gaat vanaf 1 januari 2021 aan de slag als hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde in het Radboudumc. Zij heeft in ons ziekenhuis onder andere het expertisecentrum Endometriose opgezet. Jaarlijks komen meer dan tweehonderd nieuwe patiënten uit alle delen van Nederland naar Rijnstate voor een behandeling van endometriose.

Expertisecentrum Endometriose

Een op de tien vrouwen heeft endometriose. Dat is een gynaecologische aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, zich ontwikkelt op plaatsen waar het niet hoort, bijvoorbeeld in de buikholte, bij de blaas of de darmen. Dat kan leiden tot verklevingen en ontstekingsreacties. Met veel pijnklachten en soms onvruchtbaarheid tot gevolg. Jaarlijks komen meer dan tweehonderd nieuwe patiënten naar Rijnstate voor een behandeling. Ze komen uit alle delen van Nederland om in Arnhem geholpen te worden.

Kiezen op elkaar

Hoewel de aandoening bij relatief veel vrouwen voorkomt, wordt bij de meeste vrouwen die diagnose pas na zeven jaar vastgesteld. Bijvoorbeeld doordat artsen nog onvoldoende over de aandoening weten. Maar ook doordat de meeste vrouwen denken: pijn hoort nou eenmaal bij menstrueren, ik zet m’n kiezen op elkaar en ga nog wel even door. Annemiek Nap: “Ik zie veel lijden. Vrouwen die maar blijven buffelen. Sommigen komen dagen lang hun bed niet uit van de pijn. Endometriose moet je niet onderschatten.”

Stappen maken

Annemiek Nap heeft een missie. “Over vijf jaar werken Rijnstate en Radboudumc samen in één expertisecentrum om vrouwen zo goed mogelijk te kunnen behandelen”, stelt ze. De eerste verkennende stappen voor die hechte samenwerking worden nu gezet. 

Meer weten over endometriose?

Lees alles over de aandoening en behandeling op onze website.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: