Rijnstate doet mee aan groot EU-project voor de zorgregio van de toekomstDe levenskwaliteit verbeteren van burgers in het buitengebied van Europese regio’s, waaronder Gelderland-Midden, en daarmee economische groei stimuleren. Dat is de droom van het nieuwe Europese project dRural, dat start op 1 januari 2021 en een totaalbudget van 15 miljoen euro heeft. Aan het project doen ruim 30 deelnemers uit 8 Europese landen mee. Het doel is samen een digitale oplossing ontwikkelen en regionaal doorvoeren. 

In Nederland nemen vijf partijen deel aan dit internationale project. Dit zijn:

  • Rijnstate Arnhem
  • de gemeente Lingewaard
  • Stichting Welzijn Lingewaard
  • Health Valley Netherlands
  • de Universiteit Twente (UT).

Zorg in de toekomst

Het projectonderdeel voor de Nederlandse pilotregio gaat om bijna 2,5 miljoen euro en loopt de komende 3,5 jaar. Het project is gericht op ‘de zorgregio van de toekomst’ en de relatie met het (virtuele) ziekenhuis van de toekomst dat door Rijnstate wordt ontwikkeld. Alle zorgpartners in de regio, waaronder de huisartsen, worden bij het project betrokken.

Preventie en digitale oplossingen voor kwetsbare inwoners

“Als gemeente Lingewaard zijn we altijd bezig om de ondersteuning van onze kwetsbare inwoners nog beter te organiseren”, zegt Aart Slob, wethouder sociaal domein gemeente Lingewaard. “Preventie speelt hierbij een belangrijke rol. Digitale oplossingen kunnen helpen bij preventie én zorg. We zijn dan ook trots om een bijdrage te mogen leveren in dit project.” Marc Rinkes, manager Wetenschap en Kennis van Rijnstate, is het hiermee eens: “Dit project biedt een kans om de zorgbehoefte achter de voordeur van de meest kwetsbaren op maat in te richten.”

Universiteit Twente betrokken als kennisinstelling

De Universiteit Twente is als enige universiteit en kennisinstelling betrokken binnen dRural. Het Department Hightech Business & Entrepreneurship van de UT participeert met een budget van 0,8 miljoen euro. Prof. dr. ir. Bart Nieuwenhuis en Dr. Michel Ehrenhard zijn projectleiders van twee deelprojecten binnen het Europese project. Prof. dr. ir. Bart Nieuwenhuis en dr. Ariane von Raesfeld Meijer zijn betrokken bij het in kaart brengen van stakeholders binnen de regionale ecosystemen en de ontwikkeling van business modellen. Dr. Michel Ehrenhard houdt zich bezig met de evaluatie van de pilots.

Andere pilotgebieden in Europa

Het project dRural is er in eerste instantie op gericht om een dienstennetwerk te bouwen voor meer landelijke gemeenschappen in vier Europese regio’s. Behalve Gelderland-Midden zijn dat Extremadura (Spanje), Jämtland Härjedalen (Zweden) en Dubrovnik-Neretva (Kroatië) en Gelderland-Midden (Nederland). Deze vier gebieden fungeren als pilotgebieden. Als de pilot succesvol is, worden er vergelijkbare samenwerkingsverbanden opgebouwd in andere in Europese regio’s.

By-design benadering

Bij het bouwen van digitale oplossingen worden 'agile' methodes gehanteerd. Eindgebruikers kunnen in elk van de vier regio's een bijdrage leveren aan het maken en valideren van de oplossing. Deze benadering houdt rekening met zaken als ethiek, privacy en gegevensbescherming. Vervolgens worden mogelijke oplossingen in de regio’s naar behoefte opgezet samen met lokale aanbieders.

Community of care om vitaliteit inwoners te verbeteren

Tegelijkertijd wordt er in elke regio ook een samenwerkingsverband van relevante partijen rond de dRural-oplossing opgezet. Dit gebeurt door de huidige problemen en de belangrijkste stakeholders in kaart te brengen. Dit project biedt mogelijkheden voor ondernemers, want er mogen kleine en nieuwe spelers meedoen met de aanbesteding. Zo ontstaat er een community of care om door preventie de vitaliteit van de inwoners in de regio te verbeteren (denk aan het verminderen van stress en obesitas bij kinderen). De community vormt een keten van zorgaanbod op maat in de zorgregio van de toekomst.

Meer informatie

Large EU project for the care region of the future (website UT)

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: