Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Promotie-onderzoek psychiater Maarten van Schijndel over MPU'sOp woensdag 11 november promoveert psychiater Maarten van Schijndel op de organisatie van Medisch Psychiatrische Units (MPU's). Hij onderzocht welke patiënten het meeste baat hebben bij behandeling op MPU’s, hoe MPU’s in Nederland en wereldwijd zijn georganiseerd en hoe we het nut van MPU’s moeten meten.

In Nederland is de zorg voor mensen met lichamelijke en psychische aandoeningen gescheiden. Dat geeft problemen omdat deze combinatie vaak voorkomt. In ziekenhuizen gaat het om 15 tot maximaal 50 procent van de opgenomen patiënten. De zorg voor deze patiënten is niet optimaal op verpleegafdelingen die zich vooral richten op lichamelijke of op psychische aandoeningen. Daarom hebben 40 ziekenhuizen in Nederland inmiddels een kliniek voor gecombineerde lichamelijke en psychische zorg, Medisch Psychiatrische Units (MPU).

Psychiater Maarten van Schijndel.

Medisch Psychiatrische Units bieden volledige zorg

MPU’s bieden een volledige lichamelijke en psychische diagnostiek en behandeling. Denk aan een patiënt met een ernstige depressie en een nierziekte waarvoor dialyse nodig is of een patiënt met reumatoïde artritis die een psychose krijgt als bijwerking van reumamedicatie. 

MPU’s ontlasten personeel

In zijn promotie komt Maarten van Schijndel tot de conclusie dat de Medisch Psychiatrische Units een waardevol behandelaanbod bieden, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor het personeel van het ziekenhuis. MPU’s ontlasten personeel van andere ziekenhuisafdelingen, dat regelmatig wordt geconfronteerd met zorgvragen waar ze niet voor zijn opgeleid.

Betere behandeling voor patiënten

Voor patiënten is het positief dat de herkenning en behandeling van gecombineerde lichamelijke en psychische aandoeningen verbetert en er hierdoor minder handelingsverlegenheid ontstaat. De promovendus pleit wel voor meer standaardisatie en specifieke opleiding om het vakgebied te ontwikkelen als discipline.

Meer informatie

Meer weten?

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: