Project met kunstmatige alvleesklier geeft patiënten met diabetes type 1 meer vrijheid



Inreda Diabetic start samen met zorgverzekeraar Menzis een project waarbij 100 patiënten met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel laten regelen met behulp van een kunstmatige alvleesklier. Internist Arianne van Bon van Rijnstate is al sinds de eerste studies in 2011 betrokken bij deze kunstmatige alvleesklier, de Inreda AP. “De verwachting is dat met de Inreda AP de glucosewaarden van patiënten stabieler blijven, met minder ziekenhuisopnames en complicaties als gevolg.”

De patiënten die starten met de Inreda AP hebben diabetes type 1 en grote problemen om hun bloedsuikerspiegel te regelen. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Hierdoor blijven de bloedglucosewaarden niet op peil. “Om de bloedglucosewaarden op het juiste niveau te houden gebruiken mensen met type 1 diabetes insuline”, zegt internist Arianne van Bon. “Dat is lastig en luistert vaak nauw: te veel insuline kan een te lage glucosewaarde geven en te weinig insuline een te hoge glucosewaarde. We hebben meerdere studies van twee weken gedaan met de Inreda AP, waarbij de bloedglucosewaarden stabieler blijven dan wanneer mensen met diabetes zelf meten en zichzelf insuline toedienen. De verwachting is daardoor dat mensen met de kunstmatige alvleesklier op termijn minder complicaties hebben en een betere kwaliteit van leven.”

Hoe werkt de Inreda AP?

De kunstmatige alvleesklier werkt met twee draadloze sensoren die voortdurend de activiteit van de patiënt en de bloedglucosewaarden meten. Zijn de waarden te hoog, dan stuurt de Inreda AP via een van de twee infusiesets insuline het lichaam in. Zijn de waarden te laag, dan krijgt de patiënt glucagon toegediend, een hormoon dat het lichaam zelf ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen. De kunstmatige alvleesklier rekent zelf uit hoeveel van welk hormoon moet worden toegediend. Het systeem leert steeds van de alle gegevens die hij verzamelt, waardoor het apparaat zich na verloop van tijd beter afstelt op de patiënt.

Hoe gaat het project in zijn werk?

Het project met de Inreda AP start in oktober bij 100 volwassen patiënten. Dit doet Inreda samen met zorgverzekeraar Menzis en vijf ziekenhuizen in het oosten en midden van het land, waaronder Rijnstate. Internisten en diabetesverpleegkundigen van deze ziekenhuizen selecteren patiënten die in aanmerking komen en verzekerd zijn bij Menzis. Robin Koops, de bedenker van de kunstmatige alvleesklier, is blij met de samenwerking: “Als bewezen is dat de Inreda AP ook bij grotere aantallen patiënten doet wat hij moet doen, kan het systeem nog breder worden ingezet.”

Meer informatie over de kunstmatige alvleesklier

Meer weten?

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: