Darmkanker: fit voor de operatie bij RijnstateOp 1 september 2020 is in Rijnstate een trainingsprogramma gestart waarbij patiënten met darmkanker zich in het ziekenhuis actief voorbereiden op hun darmoperatie. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat fitte patiënten minder complicaties hebben tijdens en na de operatie en sneller herstellen. Rijnstate wil dit programma ‘Prehabilitatie voor patiënten met darmkanker’ in de toekomst ook inzetten op andere plekken in het ziekenhuis.

Een operatie is een zware belasting voor het lichaam, vergelijkbaar met het lopen van een marathon. Het operatieteam van Rijnstate zet alles in het werk om een operatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Patiënten kunnen hier zelf ook een belangrijke bijdrage aan leveren. Want wie met een goede conditie een operatie ingaat, heeft minder kans op complicaties en herstelt sneller. Bovendien geeft de training patiënten een duidelijk doel. In plaats van gespannen of zenuwachtig thuis te wachten, gaan ze actief aan de slag.

Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk hier de video over ons traject om u te helpen fit uw operatie in te gaan.

Wat houdt het programma in?

In het prehabilitatieprogramma werken verschillende zorgprofessionals met elkaar samen: de chirurg, de MDL-arts, fysiotherapeuten, geriaters, diëtisten, anesthesiologen, het psychosociaal team en de GIO-verpleegkundigen. Deze zorgverleners stellen samen met de patiënt een op programma op maat samen. Daarna volgen vier weken intensieve begeleiding. Het programma heeft verschillende onderdelen: vijf keer per week bewegen (thuis en in het ziekenhuis), hulp bij het stoppen met roken en alcohol, gezonde voeding en ontstressen.

Meer weten? Lees meer over het programma ‘Prehabilitatie voor patiënten met darmkanker’.

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Rijnstate werkt op het gebied van oncologie samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen we onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Door in specifieke tumorwerkgroepen kennis en expertise met elkaar te delen verbeteren de drie Gelderse ziekenhuizen hun oncologische zorg.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: