Rijnstate en OLV Ziekenhuis starten samenwerking rond kwaliteitslabel voor robotchirurgieVandaag tekenen Rijnstate en OLV Ziekenhuis in Aalst de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een kwaliteitslabel voor robotchirurgie op basis van Value Based Healthcare principes. In eerste instantie gaat het over robot-geassisteerde urologische ingrepen, voornamelijk prostaatoperaties. De eerste resultaten zijn in 2021 beschikbaar. In een volgende fase kunnen ook robot-geassisteerde ingrepen in andere medische disciplines worden meegenomen.

Robotplatforms

“We hebben al heel veel ervaring met de Da Vinci-robotplatforms en we denken dat robotchirurgie anders georganiseerd kan worden. Niet in aparte ziekenhuizen met hoge volumes per tumorsoort, maar in centra die meerdere soorten tumoren behandelen”. De opgedane expertise en het inzetten van nieuwe technieken met de robotplatforms worden al breed toegepast, er is dan kruisbestuiving tussen zenuwsparende prostaatverwijderingen, blaas- en nier-sparende operaties, of robot-operaties aan darmen. “Deze kruisbestuiving is bij ons discipline overstijgend. Zo worden dedicated operatieteams flexibeler, veelzijdiger en multi-inzetbaar. Het zorgt voor een snelle, efficiënte en kosten– effectieve implementatie van verbeterde en ook innovatieve operatietechnieken’ aldus Geert Smits, uroloog Rijnstate.

Data uitwisselen, kennis delen, expertise uitbouwen

Dokter Geert De Naeyer, uroloog OLV Ziekenhuis: “Open communicatie over uitkomsten ligt aan de basis van deze samenwerking, met als doelstelling van elkaar te leren en patiënten de beste zorg te bieden. Beide ziekenhuizen gaan data uitwisselen om een jaarlijkse benchmarking en uitwisseling van ‘best practices’ mogelijk te maken. Het gaat zowel om klinische data als om de bevindingen van de betrokken patiënten, die via de internationaal erkende methodologie Patient Reported Outcome Measures (PROMS) worden geregistreerd. Op basis van deze gedeelde kennis worden er gezamenlijke projecten ontwikkeld om méér gezondheidswinst voor de patiënt te halen.”

Aansluiten

Rijnstate en OLV Ziekenhuis zijn beiden een van de grootste nationale centra op het gebied van robotchirurgie. Door samen te werken verhogen we de ‘standard of care’ en ook andere ziekenhuizen, nationaal en internationaal, kunnen de komende jaren aansluiten bij het label. Voorwaarde hierbij is transparantie in data en multidisciplinair werken. De opzet is om ‘Centres of Excellence’ te vormen door met andere centra, nationaal en internationaal samen te werken.

Lees meer over robotchirurgie

Door de maatregelen tegen het coronavirus werd het samenwerkingsakkoord op beide locaties apart ondertekend en digitaal samengevoegd.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: