Welke behandelingen zijn er?
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fit voor de operatie

Rijnstate heeft het trainingsprogramma Prehabilitatie waarmee u zich actief kunt voorbereiden op de darmoperatie. Want hoe fitter u bent, hoe succesvoller de operatie kan zijn en hoe sneller u hiervan herstelt.

Met een goede conditie bent u beter in staat om de operatie (en eventuele chemotherapie) te doorstaan, is de kans op complicaties en bijwerkingen van de behandeling kleiner en gaat het herstel sneller. In plaats van gespannen en/of zenuwachtig thuis te wachten, krijgt u nu in de weken voor de operatie een intensieve voorbereiding met kracht- en conditietraining.

Wanneer start u met Prehabilitatie?

Eén of twee werkdagen nadat u van de arts de uitslag heeft gehoord, krijgt u een intakegesprek met een fysiotherapeut en een diëtist. Zij stellen u verschillende vragen en voeren gezondheidstesten bij u uit. Daarna krijgt u een trainingsadvies. De gemiddelde wachttijd voor een darmoperatie is vier weken. In deze periode start u met de training om u goed voor te bereiden op de operatie.

Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk hieronder de video over ons traject om u fit uw operatie in te laten gaan.

Onderdelen van het programma

In het prehabilitatieprogramma werken verschillende zorgprofessionals met elkaar samen: de chirurg, de MDL-arts, fysiotherapeuten, de geriater, diëtisten, anesthesiologen, het psychosociaal team en de GIO-verpleegkundigen. Het programma heeft verschillende onderdelen: bewegen, stoppen met roken, stoppen met alcohol, voeding en ontstressen.

Bewegen

U werkt intensief aan uw conditie onder begeleiding van fysiotherapeuten in Rijnstate. Het doel is om uw conditie zo goed mogelijk te verbeteren voordat u wordt geopereerd. 

Twee keer per week traint u in het ziekenhuis onder begeleiding van de fysiotherapeut. De trainingen vinden plaats in groepsverband (maximaal 6 mensen) en duren iedere keer 75 minuten. Tijdens de training oefent u met behulp van verschillende trainingstoestellen intensief op kracht- en uithoudingsvermogen. U krijgt ook uitleg over ademhalingsoefeningen, bewegen na de operatie en ontspanningsoefeningen.

Daarnaast traint u een aantal keer per week zelf thuis. Bij de intake bepaalt de fysiotherapeut samen met u welke activiteiten u uit kunt voeren. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen. Naast deze activiteiten doet u thuis ook krachtoefeningen.

Stoppen met roken

Het is belangrijk om voor uw operatie nog te stoppen met roken. Roken kan namelijk nadelige gevolgen hebben op uw operatie en op uw herstel van de operatie. U heeft onder andere meer kans op complicaties van de operatie, zoals een infectie, longontsteking, trombose en nierfalen.

De GIO-verpleegkundige kan in overleg met u aan de longverpleegkundige vragen om u te begeleiden bij het stoppen met roken. 

Stoppen met alcohol

Alcoholgebruik verhoogt de kans op nabloedingen en het risico op acute verwardheid. Wanneer u vier weken voor de operatie stopt met het drinken van alcohol, is uw kans hierop veel kleiner. Ons advies is daarom om te stoppen met alcohol drinken. De GIO-verpleegkundige kan u hierin begeleiden.

Voeding

Het is het belangrijk dat u geen gewicht en spiermassa verliest voor uw operatie. Beweging en voeding zijn hiervoor beide belangrijk. Bij beweging worden uw spieren geprikkeld om op te bouwen en de voeding levert de bouwstoffen voor deze spiergroei in de vorm van eiwitten. Met meer spiermassa heeft u meer spierkracht en daarmee bent u fitter.

Tijdens het intakegesprek meet de diëtist uw lichaamssamenstelling. Hiermee krijgt u een advies op maat over hoeveel eiwit u per dag nodig heeft. Voedingseiwitten zitten voornamelijk in vlees(waren), vleesvervangers, vis, kip, eieren, kaas, melkproducten, noten en notenpasta en peulvruchten. Daarnaast zijn er ook veel eiwit(ver)rijkte producten te krijgen in de supermarkt.

Ontstressen

Voor uw conditie is het ook belangrijk dat u niet (te veel) stress ervaart. Ontstressen kunt u leren door veranderingen in uw dagelijks leven, zoals een positieve houding aannemen of rustmomenten inbouwen. Bijvoorbeeld mindfulness, yoga of massage kan bijdragen aan het (leren) ontstressen.

U kunt begeleiding krijgen van het team psychosociale zorg en zingeving (PSZZ). Dit team bestaat uit medische psychologie, medisch maatschappelijk werk en geestelijke verzorging. U kunt denken aan het omgaan met de ziekte, de gevolgen voor uw dagelijks leven, zoals de zorg voor de kinderen, werk, uw financiën en praktische zaken, invloed op relaties, levens- en geloofsvragen en andere psychische problemen. Het team PSZZ is er voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar naasten. Bij uw medisch specialist of verpleegkundig specialist kunt u uw zorgen en vragen bespreekbaar maken. Zij kunnen een verwijzing voor u regelen.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: