Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Darmkanker

Darmkanker komt in Nederland veel voor. In een vroeg stadium is darmkanker meestal goed te behandelen, maar in een vergevorderd stadium zijn de kansen op genezing kleiner. Darmkanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder, maar ook op jongere leeftijd kan dikkedarmkanker optreden. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen.

Hoe herken ik darmkanker?

Klachten die kunnen optreden bij dikkedarmkanker zijn:

  • Bloed bij de ontlasting;
  • Veranderde stoelgang, verstopping of juist diarree of een verandering in frequentie;
  • Buikpijn, vaak met krampen;
  • Bloedarmoede;
  • (Onverklaarbaar) gewichtsverlies;
  • (Aanhoudende) vermoeidheid.

Behandelplan binnen een week bekend

De diagnose kanker brengt veel onzekerheid met zich mee. Daarom plannen we zo snel mogelijk alle onderzoeken in, zodat u snel duidelijkheid heeft en weet welke behandeling mogelijk is. Meestal zijn de uitslagen van de onderzoeken binnen 3 tot 7 dagen bekend. 

Bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO)

Sinds januari 2014 is het RIVM gestart met het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (BVO). Bent u 55 jaar of ouder, dan wordt u iedere twee jaar uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek. U herkent de uitnodiging aan de paarse envelop. Lees meer

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Geriater gaf uiteindelijk groen licht om te opereren’
Mevrouw Verheijden en haar man wandelen in het bos

Begin maart werd bij Jetty Verheijke (82) darmkanker geconstateerd. Ondanks haar hoge leeftijd durfden de chirurg en oncoloog het toch aan haar te opereren. Dat gebeurde echter pas nadat de geriater en de patiënt zelf groen licht hadden gegeven.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Darmkanker: fit voor de operatie bij Rijnstate

Op 1 september 2020 is in Rijnstate een trainingsprogramma gestart waarbij patiënten met darmkanker zich in het ziekenhuis actief voorbereiden op hun darmoperatie. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat fitte patiënten minder complicaties hebben tijdens en na de operatie en sneller herstellen. Rijnstate wil dit programma ‘Prehabilitatie voor patiënten met darmkanker’ in de toekomst ook inzetten op andere plekken in het ziekenhuis.

Lees meer
AYAzorg verkoopteam 2018
Hyacintenverkoop voor AYA, jongeren met kanker

Op 24 januari tussen 9 en 14 uur worden er weer hyacinten verkocht in Rijnstate Arnhem. Medewerkers en vrijwilligers verkopen in de centrale hal een bosje hyacinten voor 4 euro. Hiermee steunen we het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Hierin werken verschillende ziekenhuizen in Nederland samen om leeftijdsgerichte zorg te bieden. Zij ondersteunen jongvolwassenen die te maken krijgen met kanker door hun vragen te beantwoorden en hun te leren omgaan met deze ziekte. 

Lees meer
MDL verpleegkundige en patiënte in gesprek in de spreekkamer
Nederlands rekenmodel helpt onnodige operaties bij darmkanker te voorkomen

Dertien Nederlandse ziekenhuizen hebben samen een rekenmodel ontwikkeld waarmee artsen beter kunnen voorspellen welke patiënten met een vroeg stadium van darmkanker baat hebben bij een aanvullende operatie. Met het rekenmodel kan het aantal aanvullende operaties worden teruggebracht van 65 procent naar 32 procent per jaar.

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: