Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Darmkanker

Darmkanker komt in Nederland veel voor. In een vroeg stadium is darmkanker meestal goed te behandelen, maar in een vergevorderd stadium zijn de kansen op genezing kleiner. Darmkanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder, maar ook op jongere leeftijd kan dikkedarmkanker optreden. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen.

Hoe herken ik darmkanker?

Klachten die kunnen optreden bij dikkedarmkanker zijn:

  • Bloed bij de ontlasting;
  • Veranderde stoelgang, verstopping of juist diarree of een verandering in frequentie;
  • Buikpijn, vaak met krampen;
  • Bloedarmoede;
  • (Onverklaarbaar) gewichtsverlies;
  • (Aanhoudende) vermoeidheid.

Behandelplan binnen een week bekend

De diagnose kanker brengt veel onzekerheid met zich mee. Daarom plannen we zo snel mogelijk alle onderzoeken in, zodat u snel duidelijkheid heeft en weet welke behandeling mogelijk is. Meestal zijn de uitslagen van de onderzoeken binnen 3 tot 7 dagen bekend. 

Bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO)

Sinds januari 2014 is het RIVM gestart met het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (BVO). Bent u 55 jaar of ouder, dan wordt u iedere twee jaar uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek. U herkent de uitnodiging aan de paarse envelop. Lees meer

Patiëntervaringen

Prehabilitatieprogramma Fit voor je darmkankeroperatie: ‘Ik kreeg al snel het gevoel terug dat ik er weer was’

Hoe fitter een patiënt een operatie ingaat, hoe sneller het herstel. Daarom deed Marcel vóór zijn darmkankeroperatie mee aan het prehabilitatieprogramma ‘Fit voor de operatie’. Hij vertelt over zijn ervaring hiermee.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend
Rijnstate Oncologisch Centrum geeft inzicht in kwaliteitscijfers 2020

Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.

Lees meer
Darmkanker: fit voor de operatie bij Rijnstate

Op 1 september 2020 is in Rijnstate een trainingsprogramma gestart waarbij patiënten met darmkanker zich in het ziekenhuis actief voorbereiden op hun darmoperatie. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat fitte patiënten minder complicaties hebben tijdens en na de operatie en sneller herstellen. Rijnstate wil dit programma ‘Prehabilitatie voor patiënten met darmkanker’ in de toekomst ook inzetten op andere plekken in het ziekenhuis.

Lees meer
AYAzorg verkoopteam 2018
Hyacintenverkoop voor AYA, jongeren met kanker

Op 24 januari tussen 9 en 14 uur worden er weer hyacinten verkocht in Rijnstate Arnhem. Medewerkers en vrijwilligers verkopen in de centrale hal een bosje hyacinten voor 4 euro. Hiermee steunen we het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Hierin werken verschillende ziekenhuizen in Nederland samen om leeftijdsgerichte zorg te bieden. Zij ondersteunen jongvolwassenen die te maken krijgen met kanker door hun vragen te beantwoorden en hun te leren omgaan met deze ziekte. 

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: