Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Darmkanker

Wat is darmkanker?

Dikkedarmkanker komt in Nederland veel voor. In een vroeg stadium is dikkedarmkanker meestal goed te behandelen, maar in een vergevorderd stadium zijn de vooruitzichten veel minder gunstig. Dikkedarmkanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder, maar ook op jongere leeftijd kan dikkedarmkanker optreden. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen.

Dikkedarmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Een dikkedarmpoliep is een woekering (korrelige weefselvorming) van het slijmvlies van de dikke darm. De meeste poliepen in de dikke darm zijn goedaardig en blijven dit ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de dikke darm groeien, spreken we van dikkedarmkanker. Wanneer de cellen zich verspreiden via bloedvaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.

Bevolkingsonderzoek (BVO)

Sinds januari 2014 is het RIVM gestart met het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (BVO). Bent u 55 jaar of ouder, dan wordt u iedere twee jaar uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek. U herkent de uitnodiging aan de paarse envelop.

Bij dit onderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Als dit zo is, krijgt u een verwijzing voor een darmonderzoek in een coloscopiecentrum bij u in de buurt. Wilt u graag voor het onderzoek naar Rijnstate, maar heeft u een afspraak gekregen in een ander ziekenhuis? Dan kunt u dit zelf wijzigen bij de informatielijn van het Bevolkingsonderzoek Oost. Het telefoonnummer is: 088-11 86 300.

In Rijnstate kunt u snel terecht want de wachttijden zijn kort. En heeft u verdere behandeling nodig? Dan kan direct een vervolgafspraak ingepland worden. U kunt voor alle vervolgbehandelingen bij ons terecht.

Lees meer over het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (BVO).

Wat zijn de klachten?

 • Bloed bij de ontlasting;
 • Veranderde stoelgang, verstopping of juist diarree of een verandering in frequentie;
 • Buikpijn, vaak met krampen;
 • Bloedarmoede;
 • (Onverklaarbaar) gewichtsverlies;
 • (Aanhoudende) vermoeidheid.

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van dikkedarmkanker. Deze factoren zijn:

 • Leefstijl;
 • Voeding;
 • Erfelijke aanleg.

Daarnaast kunnen een voorgeschiedenis met dikkedarmkanker, een chronische darmontsteking en poliepen in de dikke darm het ontstaan van dikkedarmkanker beïnvloeden. In de meeste gevallen is de oorzaak van darmkanker echter niet bekend.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Via de huisarts wordt u doorverwezen naar de MDL-arts, die een coloscopie bij u verricht. Als hieruit blijkt dat u darmkanker heeft, volgt nader onderzoek om het stadium van uw ziekte te bepalen. Dit kan zijn een CT-scan, MRI en bloedonderzoek.

Behandeling

Aan de hand van de uitslagen van alle onderzoeken wordt tijdens het multidisciplinair gastro-intestinaal oncologie (GIO)-overleg besproken welke behandeling op u van toepassing is. Dit zal de MDL-arts daarna met u bespreken.

Welke behandeling u krijgt, hangt af van een aantal factoren, namelijk:

 • De grootte van de tumor;
 • Locatie van de tumor; in de dikke darm of de endeldarm (het rectum);
 • Of er uitzaaiingen zijn.

De arts zal de behandeling(en) uitvoerig met u bespreken. Afhankelijk van het stadium van de ziekte krijgt u een:

 • Curatieve behandeling. Een curatieve behandeling is bedoeld om u te genezen van darmkanker. De behandeling bestaat dan uit een operatie, soms vooraf gegaan door chemotherapie en/of bestraling.
 • Palliatieve behandeling. Een palliatieve behandeling heeft als doel de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen. De behandeling kan bestaan uit een operatie of chemotherapie.

In beide gevallen is het mogelijk dat een stoma wordt aangelegd.

Interessante websites

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: