Wat is darmkanker?
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bevolkingsonderzoek darmkanker

In Nederland krijgen alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij dit onderzoek wordt gekeken of er bloed aanwezig is in uw ontlasting. Als dit het geval is, krijgt u een verwijzing voor een darmonderzoek (coloscopie) bij een coloscopiecentrum.

Bevolkingsonderzoek (BVO)

Bij dit onderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Als dit zo is, krijgt u een verwijzing voor een darmonderzoek in een coloscopiecentrum bij u in de buurt. Wilt u graag voor het onderzoek naar Rijnstate, maar heeft u een afspraak gekregen in een ander ziekenhuis? Dan kunt u dit zelf wijzigen bij de informatielijn van het Bevolkingsonderzoek Oost. Het telefoonnummer is: 088-11 86 300.

In Rijnstate kunt u snel terecht want de wachttijden zijn kort. En heeft u verdere behandeling nodig? Dan kan direct een vervolgafspraak ingepland worden. U kunt voor alle vervolgbehandelingen bij ons terecht.

Lees meer over het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (BVO).

Darmonderzoek in Rijnstate

Als er bij u bloed in de ontlasting is gevonden, ontvangt u van Bevolkingsonderzoek Oost een uitnodiging voor een intakegesprek bij een ziekenhuis waar een coloscopiecentrum gevestigd is. Dit is het coloscopiecentrum dat voor u het meest dichtbij is en plaats heeft binnen de termijn die door het RIVM gesteld is. Als Rijnstate voor u het dichtstbijzijnde ziekenhuis is, ontvangt u een uitnodiging voor een gesprek. Tijdens het gesprek plannen we ook de datum voor het darmonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van Rijnstate.

Uitnodiging voor een ander ziekenhuis, maar toch liever naar Rijnstate?

Heeft u een uitnodiging voor een intakegesprek in een ander ziekenhuis ontvangen, maar wilt u liever naar Rijnstate? Dan kunt u uw afspraak wijzigen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Oost.

Heeft u een intakegesprek gehad bij een ander coloscopiecentrum, maar wilt u uw coloscopie liever in Rijnstate laten doen? Ook dat kan, hiervoor kunt u contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Oost. Houdt u er in dat geval wel rekening mee dat wij opnieuw een intakegesprek moeten inplannen.

Tijdens het intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreekt de endoscopie-verpleegkundige met u hoe het darmonderzoek verloopt. De verpleegkundige bespreekt wat u voorafgaand aan de coloscopie moet doen en bespreekt met u eventuele risico’s van de ingreep. Meer informatie kunt u lezen in onze folder Coloscopie.

Voorafgaand aan het intakegesprek ontvangt u een vragenlijst van ons. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst ingevuld meeneemt tijdens het intakegesprek. Neemt u ook een actueel overzicht van uw medicatie mee. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek.

Wat doet uw huisarts?

Als u voor een vervolgonderzoek naar het ziekenhuis moet, krijgt uw huisarts hierover bericht vanuit het RIVM. Rijnstate vraagt uw huisarts als het nodig is om informatie over uw relevante voorgeschiedenis en over uw medicatiegebruik.

Waarom is bevolkingsonderzoek darmkanker belangrijk?

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkomen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: