Patiëntervaringen

Prehabilitatieprogramma Fit voor je darmkankeroperatie: ‘Ik kreeg al snel het gevoel terug dat ik er weer was’



Een operatie is een behoorlijke aanslag op het lichaam. Maar hoe fitter de patiënt, hoe succesvoller de operatie kan zijn en hoe sneller het herstel. Daarom hebben we bij Rijnstate het programma ‘Prehabilitatie voor patiënten met darmkanker’. Marcel Dicks (61) deed hieraan mee. “Ik wilde voor mezelf zo sterk mogelijk die operatie in.”

Een bezig baasje. Zo kun je ondernemer Marcel wel noemen. Zeker tijdens de coronaperiode. Want terwijl de wereld op slot ging, bleef zijn slijterij, die hij samen met zijn vrouw runt, gewoon open. Maar toen kwam de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De uitslag: darmkanker. Totaal onverwacht; toch schrok Marcel er niet van. “Ik ben echt niet de enige die tijdens zo’n afspraak te horen krijgt dat hij darmkanker heeft.”

Fit voor de operatie

De operatie zou begin januari plaatsvinden. Genoeg tijd voor Marcel om deel te nemen aan het prehabilitatieprogramma. Tijdens dit traject gaan patiënten in de weken vóór de operatie samen met onze fysiotherapeuten, diëtisten en andere zorgprofessionals aan de slag. Met als doel om de patiënt zo fit mogelijk de operatie in te laten gaan. Marcel: “Uit de tests bleek dat ik best een goede conditie had, maar ze zouden toch graag zien dat ik meedeed met het beweegprogramma. Dat vond ik prima.”

Vier kilo spiermassa

Marcel blikt positief terug op het programma. “Het programma vond ik intensief, maar niet per se zwaar. In mijn jeugd heb ik op hoog niveau gekorfbald, ik heb de Vierdaagse gelopen… Qua mindset zat het dus wel al goed. De therapeuten houden in de gaten of je de oefeningen goed uitvoert, maar stimuleren je ook om door te zetten. En misschien zelfs je grenzen iets te verleggen.” Tijdens het programma trainen patiënten twee keer in de week in het ziekenhuis en drie keer thuis. “Tussendoor moest ik regelmatig een dag rust nemen. Dan dacht ik: echt niet!”

“Ik had natuurlijk ook een doel om voor te streven: ik wilde voor mezelf zo sterk mogelijk die operatie in. En het heeft ook echt effect gehad. Toen ik de laatste keer bij de diëtist terugkwam, bleek dat ik binnen die zes weken van het programma, vier kilo spiermassa had aangemaakt.”

Zware operatie

Het herstel na de operatie viel wel even tegen. “Vóór de operatie besef je je niet hoe zwaar die eigenlijk is. Er was me verteld dat je 10 procent van je conditie direct na de operatie al kwijt bent – dan moet je nog herstellen en raak je nog meer kwijt. Maar ik had geen idee hoe dat zou voelen.” Voor het herstel staat eigenlijk zes weken. Marcel: “Iedereen zegt ook dat je rustig aan moet doen, maar als ondernemer zijnde, ken ik dat eigenlijk niet. Dus na een week of drie ben ik thuis al voorzichtig weer wat gaan fietsen op de hometrainer.”

Inmiddels, vijf weken na de operatie, vindt hij het herstel dan wel weer meevallen. “Over een jaar kan ik pas echt zeggen hoe het is. Maar ik ben blij dat ik met het programma heb meegedaan. Ik voel me steeds beter, word steeds sterker, kan weer kracht gaan zetten. Wel moet ik vaker naar het toilet, maar verder worden mijn klachten steeds minder en voel ik me weer steeds meer mezelf. Ik ben ontzettend dankbaar voor het feit dat ik mijn leven terug heb en heb kunnen verlengen. Dat ik dan vaker naar de wc moet: prima.”

A.R.T.Z. Oncologisch Centrum

Op het gebied van oncologie werkt Rijnstate samen met Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Radiotherapiegroep. Deze samenwerking heet: ARTZ Oncologisch centrum.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: