Darmkanker
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Wat is darmkanker?

Darmkanker komt in Nederland veel voor. In een vroeg stadium is de ziekte meestal goed te behandelen, maar in een vergevorderd stadium zijn de kansen op genezing kleiner. Darmkanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder, maar ook op jongere leeftijd kan darmkanker optreden. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen.

Darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Een darmpoliep is een woekering (korrelige weefselvorming) van het slijmvlies van de dikke darm. De meeste poliepen in de dikke darm zijn goedaardig en blijven dit ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de dikke darm groeien, spreken we van darmkanker. Wanneer de cellen zich verspreiden via bloedvaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.

Soorten darmkanker

Een tumor kan op verschillende plekken in de darm ontstaan. In bijna tweederde van de gevallen is er een tumor in de dikke darm. Dit heet dikkedarmkanker. Een derde van de patiënten heeft een tumor in het laatste deel van de darm, de endeldarm. Dit heet endeldarmkanker. Bij endeldarmkanker is de behandeling vaak anders dan bij dikkedarmkanker. Een tumor in de dunne darm komt heel weinig voor.

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van dikkedarmkanker. Deze factoren zijn:

  • Leefstijl;
  • Voeding;
  • Erfelijke aanleg.

Daarnaast kunnen een voorgeschiedenis met dikkedarmkanker, een chronische darmontsteking en poliepen in de dikke darm het ontstaan van dikkedarmkanker beïnvloeden. In de meeste gevallen is de oorzaak van darmkanker echter niet bekend.

Bevolkingsonderzoek (BVO)

Bij dit onderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Als dit zo is, krijgt u een verwijzing voor een darmonderzoek in een coloscopiecentrum bij u in de buurt. Wilt u graag voor het onderzoek naar Rijnstate, maar heeft u een afspraak gekregen in een ander ziekenhuis? Dan kunt u dit zelf wijzigen bij de informatielijn van het Bevolkingsonderzoek Oost. Het telefoonnummer is: 088-11 86 300.

In Rijnstate kunt u snel terecht want de wachttijden zijn kort. En heeft u verdere behandeling nodig? Dan kan direct een vervolgafspraak ingepland worden. U kunt voor alle vervolgbehandelingen bij ons terecht.

Lees meer over het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (BVO).

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: