Onderzoeken
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

PET-/CT-onderzoek

Wat is een PET-/CT-scan?

Bij een PET-/CT-onderzoek wordt PET (positron-emissietomografie) en CT (computertomografie) gecombineerd. Beide technieken vullen elkaar aan. De PET-scan geeft informatie over de stofwisseling in uw lichaam, terwijl de CT-scan de structuur en ligging van uw weefsels aanduidt. De PET- en CT-camera bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel achtereenvolgens door heen schuift.

PET-camera vangt straling op

Bij een PET-onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend in een bloedvat in uw arm. Bepaalde delen van het lichaam nemen deze stof op. Een speciale PET-camera kan deze straling opvangen en met hulp van een computer omzetten in beelden. Op deze manier krijgen we een beeld van het onderzochte orgaan of lichaamsdeel. We kunnen onder andere onderzoek doen om ontstekingshaarden of kanker op te sporen en we doen onderzoek van het hart, de hersenen of botten. De nucleair geneeskundige beoordeelt de beelden en de uitslag gaat naar uw behandelend arts.

Verschillende soorten PET-onderzoek

Door gebruik te maken van verschillende radioactieve stoffen te gebruiken, kunnen we ook verschillende PET-onderzoeken uitvoeren.

Deze soorten PET-onderzoek doen we in Rijnstate:

PET met FDG

 • Meestal gebruiken we fluor-18-FDG als radioactieve stof en maken we een scan van het gehele lichaam. FDG is een soort radioactief suiker. Cellen die snel delen hebben veel suiker nodig. Omdat u voor het onderzoek nuchter bent, nemen cellen die zich snel delen deze radioactieve suiker al eerste op. Zo kunnen we processen opsporen waar cellen snel delen (bijvoorbeeld in de groei van een tumor of een ontstekingsproces). Als ook het hart in beeld gebracht wordt, dan is het nodig om voor het onderzoek een koolhydraatvrij dieet te volgen.

PET met NaF

 • Met de radioactieve stof fluor-18-NaF kunnen we botafwijkingen in detail in beeld brengen.

PET met PSMA

 • We gebruiken gallium-68-PSMA bij mannen om nauwkeurig de uitgebreidheid van prostaatkanker in beeld te brengen.

PET met Dotatoc

 • Het belangrijkste doel van een PET-CT met gallium-68-DOTA-TOC is het opsporen en in kaart brengen van neuro-endocriene tumoren.

PET van het hart

 • Bij een PET-scan van het hart kunnen we beoordelen of het hart na een hartinfarct weer kan herstellen. Hiervoor gebruiken we het radioactieve fluor-18-FDG.

PET van de hersenen

 • Met een PET-scan van de hersenen kunnen we meer informatie verzamelen over dementie. Hiervoor gebruiken we het radioactieve fluor-18-FDG.

PET met Amyloid

 • Dit is een PET-scan om vroegtijdig duidelijkheid te krijgen over de ziekte van Alzheimer. De radioactieve stof Amyloid bindt zich aan eiwitophopingen in de hersenen. Op deze manier kunnen de eiwitophopingen in beeld worden gebracht.

PET met FES

 • Bij borstkanker kan een PET-scan met FES meer zekerheid over de uitgebreidheid van de borstkanker geven. Hiermee kan preciezer voorspelt worden welke vervolgbehandelingen succesvol zijn.

Onder Folders Radiologie en Nucleaire Geneeskunde vindt u meer informatie over deze onderzoeken.

Voorbereiding op het onderzoek

Als u wordt uitgenodigd voor een PET-/CT-onderzoek, ontvangt u van ons schriftelijke informatie waarin wij uitleggen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke voorbereiding en nazorg eventueel nodig is. Leest u deze informatie goed door, zodat u goed voorbereid naar het onderzoek komt.

Vult u thuis de vragenlijst in

Om het onderzoek zo goed en zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren, vragen wij u om thuis een vragenlijst in te vullen en deze ingevuld mee te nemen naar het onderzoek.

PET-/CT-scan De PET-/CT-scanner in gebruik.

Wist u dat?

 • Rijnstate één van de 30 Nederlandse ziekenhuizen is waar u terecht kunt voor een PET-/CT-scan? 
 • Rijnstate twee PET-/CT-apparaten heeft? 
 • we jaarlijks zo'n 4.000 van deze scans maken, vooral bij mensen met kanker? 
 • er ook patiënten komen uit de regio's Apeldoorn, Zutphen, Winterswijk, Doetinchem en Ede?

Lees meer over zwangerschap en borstvoeding

Lees meer over straling en radioactieve stoffen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: