Onderzoeken
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

PET-/CT-onderzoek

Wat is een PET-/CT-scan?

Bij een PET-/CT-onderzoek wordt PET (positron-emissietomografie) en CT (computertomografie) gecombineerd. Beide technieken vullen elkaar aan. De PET-scan geeft informatie over de stofwisseling in uw lichaam, terwijl de CT-scan de structuur en ligging van uw weefsels aanduidt. De PET- en CT-camera bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel achtereenvolgens door heen schuift.

PET-camera vangt straling op

Bij een PET-onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend in een bloedvat in uw arm. Bepaalde delen van het lichaam nemen deze stof op. Een speciale PET-camera kan deze straling opvangen en met hulp van een computer omzetten in beelden. Op deze manier krijgen we een beeld van het onderzochte orgaan of lichaamsdeel. We kunnen onder andere onderzoek doen om ontstekingshaarden of kanker op te sporen en we doen onderzoek van het hart, de hersenen of botten. De nucleair geneeskundige beoordeelt de beelden en de uitslag gaat naar uw behandelend arts.

Voorbereiding op het onderzoek

Als u wordt uitgenodigd voor een PET-/CT-onderzoek, ontvangt u van ons schriftelijke informatie waarin wij uitleggen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke voorbereiding en nazorg eventueel nodig is. Leest u deze informatie goed door, zodat u goed voorbereid naar het onderzoek komt.

Vult u thuis de vragenlijst in

Om het onderzoek zo goed en zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren, vragen wij u om thuis een vragenlijst in te vullen en deze ingevuld mee te nemen naar het onderzoek.

PET-/CT-scan De PET-/CT-scanner in gebruik.

Wist u dat?

  • Rijnstate één van de 30 Nederlandse ziekenhuizen is waar u terecht kunt voor een PET-/CT-scan? 
  • Rijnstate twee PET-/CT-apparaten heeft? 
  • we jaarlijks zo'n 4.000 van deze scans maken, vooral bij mensen met kanker? 
  • er ook patiënten komen uit de regio's Apeldoorn, Zutphen, Winterswijk, Doetinchem en Ede?

Lees meer over zwangerschap en borstvoeding

Lees meer over straling en radioactieve stoffen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: