
Hartinfarct
Er kunnen beschadigingen in de kransslagaders ontstaan waar bloedcellen en vetachtige stoffen (waaronder cholesterol-deeltjes) aan vast gaan zitten. We noemen zo’n opeenhoping een plaque en de vorming ervan slagaderverkalking. Een hartinfarct treedt op wanneer een bloedstolseltje een bloedvat helemaal afsluit. Door de afsluiting krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer en kan niet goed meer samentrekken. In zes tot twaalf uur sterft dat deel geleidelijk af.
Risicogroepen
Een aantal factoren verhoogt de kans op vernauwingen van de kransslagaders. De belangrijkste risicofactoren zijn:
- roken;
- hoge bloeddruk;
- te hoog cholesterolgehalte;
- overgewicht;
- diabetes (suikerziekte);
- te weinig beweging;
- langdurige stress;
- ongezonde voeding, bijvoorbeeld te veel verzadigd vet en zout.
Voor een aantal van deze factoren kan men een erfelijke aanleg hebben.
Preventie
Een gezonde levensstijl kan het risico op hart en vaatziekten verminderen. Hoe jonger u bent, hoe minder kans u loopt op hart- of vaatziekten. Voor vrouwen is de kans op een hartinfarct of beroerte voor de overgang klein, mits zij niet roken. Een erfelijke aanleg speelt een rol. Heeft uw vader, moeder, broer of zus voor het 60e levensjaar een hart- of vaataandoening, dan loopt u ook een hoger risico.
Behandeling
Op de afdeling Hartbewaking wordt uw hartslag en hartfunctie gecontroleerd. U krijgt in eerste instantie medicijnen en mogelijk komt u direct al voor een dotterbehandeling in aanmerking. Bij dotteren maken we met behulp van een ballonnetje de vernauwde plek wijder, waarna het ballonnetje weer wordt weggehaald.
Meer informatie
Patiëntervaringen

Zorgassistente Astrid Gruis komt op haar eigen afdeling te liggen met een hartinfarct. De behandeling is succesvol maar ze moet haar conditie weer volledig opbouwen. "Veel patiënten vinden het fijn als ik kan delen wat ik heb meegemaakt."
Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen