Radiologie en nucleaire geneeskunde
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn veel gevoeliger voor straling dan volwassenen. Bij sommige onderzoeken op de afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde zijn medicijnen noodzakelijk die beter niet tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Wat moet u doen als u zwanger bent?

Als u zwanger bent of denkt zwanger te kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit aan ons vertelt voor de start van het onderzoek. Afhankelijk van het soort onderzoek bekijken we dan of het onderzoek wel of niet door kan gaan.

Wat doen wij als u zwanger bent?

Alle röntgenonderzoeken waarbij de straling niet in de buurt van de baarmoeder komt, kunnen gewoon doorgaan als u zwanger bent. Heeft uw arts een röntgenonderzoek aangevraagd waarbij uw ongeboren kind in de directe straling komt, dan bekijkt de radioloog of nucleair geneeskundige of het onderzoek door moet gaan. Soms is dat wel nodig. Hierbij wordt een afweging gemaakt tussen de voor- en nadelen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. 

Wat moet u doen als u borstvoeding geeft?

Radioactieve stoffen, contrastmiddelen of medicijnen kunnen in de moedermelk terecht komen en schadelijk zijn voor uw baby. Laat het daarom ook voor de start van het onderzoek aan ons weten als u borstvoeding geeft. Onze medewerker vertelt u dan of het nodig is dat u tijdelijk met de borstvoeding stopt en zo ja, hoe lang. Als u voor een mammografie komt en u geeft borstvoeding, dan zullen we eerst een echografie maken. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: