Behandelingen
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Puncties, biopten en drainages

Wat is een punctie of biopt?

Soms is het nodig om een stukje weefsel of vocht uit het lichaam weg te halen om in het laboratorium te onderzoeken. Deze prikken worden puncties of biopten genoemd. Vaak worden puncties en biopten uitgevoerd op de afdeling Radiologie, zodat we met behulp van de beeldvormende technieken precies kunnen zien of we op de juiste plaats het weefsel of vocht weghalen. Hiervoor kunnen we CT, echo, MRI of doorlichting gebruiken.

Verloop van de behandeling

Het onderzoek kan worden gedaan in rugligging, zijligging of buikligging, afhankelijk van de plaats waar geprikt gaat worden. Op de plaats van de prikplek wordt uw huid schoongemaakt en verdoofd. Daarna wordt de plek afgedekt met een steriele doek. De radioloog neemt met een speciale naald wat weefsel of vocht weg. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Soms is ook de patholoog bij het prikken aanwezig, zodat deze mee kan kijken waar het weefsel is weggenomen en de kwaliteit van het weggenomen stukje kan beoordelen. Daarna wordt het wondje afgedekt met een pleister.

Nazorg

Afhankelijk van de prikplaats is het na afloop van het onderzoek nodig dat u enkele uren bedrust houdt. Uw behandelend arts bespreekt met u hoe lang dit zal zijn. Soms is het nodig om een nacht in het ziekenhuis te blijven. De prikplek kan na afloop van het onderzoek pijnlijk zijn. U kunt hiervoor paracetamol innemen. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, vraagt u dan naar pijnmedicatie.

Complicaties

Er is een kleine kans op het ontstaan van een bloeding op de plaats waar geprikt is. Neemt u contact met ons op als u thuis ernstige pijn heeft, duizelig wordt, een grote bloeduitstorting krijgt of als u zich niet goed voelt en u het vermoeden heeft dat dit met het onderzoek te maken kan hebben.

Tijdens kantooruren kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afdeling Radiologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp in Arnhem via telefoonnummer 088 - 005 6680.

Uitslag van het onderzoek

Het weggehaalde weefsel of vocht wordt opgestuurd naar het laboratorium. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: