Radiologie en nucleaire geneeskunde
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Straling en radioactieve stoffen

Op de afdeling Radiologie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde maken we gebruik van radioactieve stoffen. De hoeveelheid straling die wordt gebruikt voor de onderzoeken is relatief klein. De kans dat schade in het lichaam ontstaat is dan ook zeer klein. Toch zijn we uiterst zorgvuldig en proberen we zo weinig mogelijk straling te gebruiken voor onze onderzoeken. Ook proberen we te voorkomen dat zowel u als ons personeel onnodig aan straling wordt blootgesteld.

Wat is straling eigenlijk?

In het dagelijks leven heeft iedereen te maken met straling. Er bestaat zichtbare en onzichtbare straling. Licht is zichtbare straling. Onzichtbare straling in onze omgeving komt onder andere uit het heelal, de aardbodem en bouwmaterialen in onze huizen. Dit noemen we natuurlijke achtergrondstraling. De hoeveelheid van deze onzichtbare straling wordt uitgedrukt in millisievert (mSv).

Over de gemiddelde hoeveelheid straling

De hoeveelheid straling die iedere Nederlander per jaar gemiddeld oploopt is ongeveer 2,6 mSv. Hierbij is het aandeel van de röntgenonderzoeken meegenomen (0,9 mSv). Bij enkele CT-scans wordt er meer straling gebruikt. Dit gaat om onderzoeken van bijvoorbeeld het hart, waarbij de dosis op kan lopen tot 10 mSv.

Welke beschermende maatregelen nemen we?

Op de afdeling Radiologie hebben we een aantal beschermende maatregelen. Er is beschermend loodglas en er zit lood in de wanden van de onderzoekskamer. Als onze medewerkers in de ruimte moeten zijn, dragen ze een loodjas. De radioactieve stoffen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde gebruiken we in een zeer lage dosering en verdwijnen weer snel uit uw lichaam.

En als u zwanger bent?

Een ongeboren kindje is gevoeliger voor straling dan een volwassene. Op de pagina Zwangerschap en borstvoeding leggen we u graag uit wat we doen om uw ongeboren kindje te beschermen.

Gaat u vliegen na een onderzoek bij Nucleaire Geneeskunde?

Heeft u een onderzoek gehad bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en gaat u dan vliegen? Houdt u er dan rekening meer dat een stralingsdetectiepoort op een vliegveld de straling nog een poosje kan meten, ook al is de hoeveelheid straling die we hebben gebruikt bij het onderzoek klein. Hoe lang de straling meetbaar is, verschilt per onderzoek. Dit varieert van één dag tot een maand.

Gaat u gedurende deze tijd vliegen, vraagt u dan bij ons om een certificaat. Hiermee kunt u laten zien dat u pas een onderzoek heeft gehad en dat er daarom straling gemeten wordt.

Heeft u nog vragen over straling?

Natuurlijk kunt u ons bellen als u nog vragen heeft over straling. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 - 005 7795 (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur).

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: