Onderzoeken
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

CT-scan

Wat is een CT-scan?

Bij een CT-scan worden met behulp van röntgenstralen en een computer dwarsdoorsneden van uw lichaam gemaakt. Op deze beelden zijn meer details zichtbaar dan op gewone röntgenfoto’s.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Dit is meestal in rugligging, maar soms is een andere houding nodig om de beste foto’s te kunnen maken. De tafel schuift tijdens het maken van de foto’s in een soort kast van ongeveer een halve meter diep met een doorsnede van 80 centimeter, zodat het te onderzoeken lichaamsdeel in het midden van het röntgenveld komt te liggen. De tunnel is aan beide kanten open en blijft ook open tijdens het onderzoek. Gedurende het onderzoek is de laborant niet bij u in de ruimte maar heeft de laborant contact met u via de intercom.

CT-scan

Voorbereiding op een CT-scan

Tijdens het onderzoek kunt u in het gebied dat wordt gefotografeerd geen kleding met metalen delen dragen zoals ritsen, knopen, haakjes en BH-beugels. Ook mag u geen sieraden, losse prothesen en/of losse gebitselementen en -plaatjes dragen tijdens het onderzoek als ze in het scangebied liggen.

Voor de meeste onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig. Als dit wel zo is, bijvoorbeeld als u nuchter moet komen of een speciaal dieet moet volgen, vindt u deze instructie in de informatie die u voor het onderzoek thuisgestuurd krijgt.

CT-scan met jodiumhoudend contrast

Bij sommige CT-scans wordt jodiumhoudend contrast gebruikt om de bloedvaten zichtbaar te maken. We weten dat het contrastmiddel in zeldzame gevallen kan leiden tot een (ernstige) allergische reactie en/of nierschade. Om nierschade of een allergische reactie te voorkomen is speciale voorbereiding nodig. 

  • In de 6 uur voor het contrastonderzoek mag u geen ontstekingsremmende pijnstillers innemen.
  • Voor de start van het onderzoek willen we weten hoe uw nierfunctie is. Dit doen we door bloed te prikken. Als dit kortgeleden al is gedaan is het niet altijd opnieuw nodig. Soms is het nodig dat u een dag wordt opgenomen voor het onderzoek.
  • Om zeker te weten dat we het onderzoek veilig kunnen uitvoeren zonder kans op beschadiging van uw nieren, vragen we u om vlak voor het onderzoek een veiligheidsformulier in te vullen.

Lees meer over het gebruik van contrastmiddelen

Duur van het onderzoek en afspraak maken

De duur van het onderzoek is verschillend. Meestal duurt het maken van een CT-scan vijf tot tien minuten. Voor het maken van een CT is het nodig om een afspraak te maken.

Afspraak maken voor een CT-scan

Meer informatie

Bent u zwanger of wilt u meer informatie over straling en radioactieve stoffen? Dan vertellen we u graag meer.

Lees meer over zwangerschap en borstvoeding

Lees meer over straling en radioactieve stoffen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: