Onderzoeken
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Nucleair geneeskundig onderzoek

Wat houdt een nucleair geneeskundig onderzoek in?

Bij een nucleair geneeskundig onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Bij de meeste onderzoeken wordt de radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in uw arm. Bepaalde delen van het lichaam nemen deze stof op. Een speciale camera, de gammacamera, kan deze straling opvangen en met hulp van een computer omzetten in beelden. Op deze manier krijgen we een beeld van het onderzochte orgaan of lichaamsdeel. We kunnen onder andere onderzoek doen naar uw botten, longen, hart, schildklier of een heel specifiek onderzoek doen om kanker op te sporen. De nucleair geneeskundige beoordeelt de beelden en de uitslag gaat naar uw behandelend arts.

Nucleair geneeskundig onderzoek Nucleair geneeskundig onderzoek

Informatie over voorbereiding en nazorg

Als u wordt uitgenodigd voor een nucleair geneeskundig onderzoek, ontvangt u van ons schriftelijke informatie waarin wij uitleggen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke voorbereiding en nazorg eventueel nodig is. Leest u deze informatie goed door, zodat u goed voorbereid naar het onderzoek komt.

Bij de meeste onderzoeken hoort een vragenlijst

Om het onderzoek zo goed en zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren, vragen wij u voor de meeste onderzoeken om een vragenlijst in te vullen. Dit kan ook digitaal via MijnRijnstate.

Lees meer over zwangerschap en borstvoeding

Lees meer over straling en radioactieve stoffen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: