
Nucleair geneeskundig onderzoek
Wat houdt een nucleair geneeskundig onderzoek in?
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Bij de meeste onderzoeken wordt de radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in uw arm. Bepaalde delen van het lichaam nemen deze stof op. Een speciale camera, de gammacamera, kan deze straling opvangen en met hulp van een computer omzetten in beelden. Op deze manier krijgen we een beeld van het onderzochte orgaan of lichaamsdeel. We kunnen onder andere onderzoek doen naar uw botten, longen, hart, schildklier of een heel specifiek onderzoek doen om kanker op te sporen. De nucleair geneeskundige beoordeelt de beelden en de uitslag gaat naar uw behandelend arts.

Informatie over voorbereiding en nazorg
Als u wordt uitgenodigd voor een nucleair geneeskundig onderzoek, ontvangt u van ons schriftelijke informatie waarin wij uitleggen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke voorbereiding en nazorg eventueel nodig is. Leest u deze informatie goed door, zodat u goed voorbereid naar het onderzoek komt.
Vul de vragenlijst thuis in
Om het onderzoek zo goed en zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren vragen wij u voor de meeste onderzoeken om thuis een vragenlijst in te vullen en deze ingevuld mee te nemen naar het onderzoek.