Aandoening, behandeling en onderzoek
DaVinci operatierobot

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een vrij langzaam groeiend gezwel, dat pas symptomen veroorzaakt in een vergevorderd stadium. Het gaat om een vorm van kanker die op jongere leeftijd zelden voorkomt. Het komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar. De kankercellen zitten meestal op een andere plaats in de prostaat dan het prostaatweefsel bij een goedaardige vergroting. Een goedaardige vergroting ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de buitenrand van de prostaat ontstaat.

Klachten bij prostaatkanker

Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Pas laat in de ziekte veroorzaakt de zwelling (tumor) een verminderde straalkracht bij het plassen. Dat komt doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint. Prostaatkanker geeft bijna nooit pijnklachten; pijn ontstaat pas nadat de kanker is uitgezaaid.

Oorzaken van prostaatkanker

Het is niet bekend wat de oorzaak is van prostaatkanker. Wel weten we dat de tumor ontstaat onder invloed van testosteron. De kanker wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking of door een goedaardige vergroting.

Hoe onderzoeken we u?

Meestal krijgt u eerst via de huisarts een bloedonderzoek naar stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen, zoals PSA. Het PSA kan verhoogd zijn bij prostaatontsteking, prostaatvergroting of prostaatkanker.

De uroloog doet eerst rectaal (via de anus) onderzoek om de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat te beoordelen. Soms is het nodig om prostaatweefsel te onderzoeken. Dit gebeurt door het wegnemen van stukjes weefsel (biopten). Ook kan het zijn dat u een MRI-scan, een bot-scan of een CT-scan krijgt om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Wanneer u een groot risico heeft op uitzaaiingen, krijgt u een onderzoek door middel van PSMA-scan.

Welke behandelingen zijn er?

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met uw uroloog bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.

  • Brachytherapie: we bestralen de prostaat van binnenuit (inwendig) met jodiumzaadjes.
  • Operatie: we verwijderen uw prostaat met de Da Vincirobot. Zo nodig verwijderen we ook uw lymfeklieren.
  • Uitwendige bestraling: we bestralen de prostaat aan de buitenkant (uitwendig). Dit gebeurt bij de Radiotherapiegroep
  • Actief volgen: door bloedonderzoek houden we uw PSA-waarde in de gaten. Zo nodig krijgt u aanvullend onderzoek, zoals een biopsie van de prostaat of MRI-scan. Bij een biopsie nemen we een stukje weefsel van uw prostaat af. Mogelijk volgt een genezende behandeling. Dat hangt af van de uitslagen van de onderzoeken.
  • Afwachten: als u niet meer kunt genezen, kunnen we starten met hormoontherapie als de klachten erger worden. Zo kunnen we de ziekte onderdrukken of remmen. Dit is geen genezende behandeling
  • Hormoontherapie, soms samen met chemotherapie: met hormonen, soms samen met chemotherapie, kunnen we de ziekte of klachten onderdrukken of remmen. Dit is geen genezende behandeling. Soms is een combinatie mogelijk met andere aanvullende nucleaire of hormoonbehandeling (nucleaire behandeling bij uitzaaiingen).

Lees meer over de operatierobot

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: