1. Prostaatkanker
Aandoening en behandeling
DaVinci operatierobot

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een vrij langzaam groeiend gezwel, dat pas symptomen veroorzaakt in een vergevorderd stadium. Het gaat om een vorm van kanker die op jongere leeftijd zelden voorkomt. Het komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar. De kankercellen zitten meestal op een andere plaats in de prostaat dan het prostaatweefsel bij een goedaardige vergroting. Een goedaardige vergroting ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de buitenrand van de prostaat ontstaat.

Klachten bij prostaatkanker

Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Pas laat in de ziekte veroorzaakt de zwelling (tumor) een verminderde straalkracht bij het plassen. Dat komt doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint. Prostaatkanker geeft bijna nooit pijnklachten; pijn ontstaat pas nadat de kanker is uitgezaaid.

Oorzaken van prostaatkanker

Het is niet bekend wat de oorzaak is van prostaatkanker. Wel weten we dat de tumor ontstaat onder invloed van testosteron. De kanker wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking of door een goedaardige vergroting.

Onderzoek

De uroloog doet eerst rectaal (via de anus) onderzoek om de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat te beoordelen. Soms is het nodig om prostaatweefsel te onderzoeken. Dit gebeurt door het wegnemen van stukjes weefsel (biopten). Ook kan het zijn dat u een MRI-scan, een bot-scan of een CT-scan krijgt om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Meestal wordt bloedonderzoek gedaan naar stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen, zoals PSA. Het PSA kan verhoogd zijn bij prostaatontsteking, prostaatvergroting en prostaatkanker.

Behandeling

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Regelmatig worden deze behandelingen in combinatie met elkaar gegeven. De uroloog bespreekt met u welke behandeling het beste voor u is.

Als de kanker beperkt blijft tot de prostaat, is behandeling door middel van een operatie of bestraling vaak voldoende. De operatie vindt tegenwoordig plaats via een kijkoperatie (laparoscopie), een procedure waarmee Rijnstate veel ervaring heeft. De uroloog gebruikt bij de operatie een operatierobot Da Vinci. Door het gebruik van dit apparaat herstelt u sneller en is er een kleinere kans op complicaties.
Wanneer u bestraling krijgt, kan deze uitwendig zijn of inwendig met operatief ingebrachte radioactieve zaadjes. Behandelmethoden als hormoontherapie en chemotherapie behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Lees meer over de operatierobot

Overigens is het niet zo dat prostaatkanker altijd na verloop van tijd zal uitgroeien en/of uitzaaien. In een aantal gevallen zal de prostaatkanker 'slapend' aanwezig blijven en nooit problemen veroorzaken. Een afwachtend beleid is dan soms ook een optie. Als kankercellen worden gevonden is echter niet met zekerheid te voorspellen, en ook niet aan de kankercellen te zien, of de kanker later actief zal worden dan wel 'slapend' blijft. De uroloog zal dit met u bespreken.

Onze cijfers op een rij

8,2
patiënttevredenheid
351
patiënten
146
operaties met de robot

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Balie Oncologisch Centrum
Rijnstate geeft patiënt inzicht in kwaliteitscijfers 2018 Oncologisch Centrum

Begin juli hebben we de kwaliteitscijfers van 2018 voor prostaatkanker, longkanker, borstkanker en maagkanker op onze website gepubliceerd. Daarmee hebben patiënten en hun naasten inzicht in de kwaliteit van de oncologische zorg. Het gaat om de patiëntervaringen, het aantal uitgevoerde behandelingen, wachttijden voor de start van een behandeling en behandelresultaten zoals complicaties en achtergebleven kankerweefsel na een operatie.

Lees meer
Locatie Arnhem zijaanzicht
Prostaatklinieken in Oost- en Noord-Nederland bundelen hun krachten in een kwaliteitsnetwerk

Vijf prostaatklinieken uit Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland wisselen de resultaten van operaties uit om hiermee de kwaliteit van zorg te verhogen. Op initiatief van het Prostaatcentrum Noord Nederland (PCNN) zijn in 2018 prostaatkankernetwerken uit Friesland (MCL/UZF), Groningen/Drenthe (PCNN), Overijssel (RON Isala/Gelre) en Twente (ZGT/MST) bijeengebracht om zo de kwaliteit een extra impuls te geven. Sindsdien werken de klinieken nauw samen in het kwaliteitsnetwerk ‘Samenwerkende Prostaatcentra Oost- en Noord Nederland’ (SPONN). In 2019 is het Gelderse A.R.T.Z. (Rijnstate, ZGV en Slingeland) op eigen initiatief bij de SPONN aangesloten.

Lees meer
PET CT-scan
Rijnstate maakt zelf stof om terugkeer prostaatkanker snel te ontdekken

Mannen die prostaatkanker hebben gehad en waarbij het vermoeden is dat de kanker terug is, kunnen in Rijnstate een PET-scan laten maken met de radioactieve stof Gallium PSMA. Sinds kort maakt Rijnstate zelf het benodigde Gallium PSMA, waardoor er korte wachttijden zijn en we sneller kunnen starten met een gerichte behandeling. 

Lees meer

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.