Prostaatkanker
Prostaatkanker is een vrij langzaam groeiend gezwel, dat pas symptomen veroorzaakt in een vergevorderd stadium. Het gaat om een vorm van kanker die op jongere leeftijd zelden voorkomt. Het komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar. De kankercellen zitten meestal op een andere plaats in de prostaat dan het prostaatweefsel bij een goedaardige vergroting. Een goedaardige vergroting ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de buitenrand van de prostaat ontstaat.
Klachten bij prostaatkanker
Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Pas laat in de ziekte veroorzaakt de zwelling (tumor) een verminderde straalkracht bij het plassen. Dat komt doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint. Prostaatkanker geeft bijna nooit pijnklachten; pijn ontstaat pas nadat de kanker is uitgezaaid.
Oorzaken van prostaatkanker
Het is niet bekend wat de oorzaak is van prostaatkanker. Wel weten we dat de tumor ontstaat onder invloed van testosteron. De kanker wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking of door een goedaardige vergroting.
Hoe onderzoeken we u?
Meestal krijgt u eerst via de huisarts een bloedonderzoek naar stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen, zoals PSA. Het PSA kan verhoogd zijn bij prostaatontsteking, prostaatvergroting of prostaatkanker.
De uroloog doet eerst rectaal (via de anus) onderzoek om de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat te beoordelen. Soms is het nodig om prostaatweefsel te onderzoeken. Dit gebeurt door het wegnemen van stukjes weefsel (biopten). Ook kan het zijn dat u een MRI-scan, een bot-scan of een CT-scan krijgt om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Wanneer u een groot risico heeft op uitzaaiingen, krijgt u een onderzoek door middel van PSMA-scan.
Welke behandelingen zijn er?
Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met uw uroloog bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.
- Brachytherapie: inwendige bestraling met jodiumzaadjes.
- Een operatie: verwijderen met behulp van de Da Vincirobot. De prostaat wordt altijd in zijn geheel verwijderd en eventueel ook uw lymfeklieren.
- Uitwendige bestraling, waarbij de prostaat van buitenaf bestraald wordt. Deze behandeling vindt plaats bij de Radiotherapiegroep.
- Actief volgen. U krijgt regelmatig PSA-bloedonderzoek. Eventueel krijgt u aanvullende onderzoeken zoals een biopt of een MRI-scan. Bij verergering van klachten krijgt u een actieve behandeling.
- Afwachten. We houden uw ziekte en klachten in de gaten en bij verergering start u met hormoontherapie. Met hormonen kunnen we de ziekte onderdrukken of remmen.
- Hormoontherapie, soms in combinatie met chemotherapie. Deze behandeling is een palliatieve behandeling. Dit betekent dat u niet meer kunt genezen. De behandeling heeft dan als doel de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen. Soms is nog een combinatie mogelijk met andere aanvullende nucleaire of hormoonbehandelingen (Lees meer over nucleaire behandeling bij uitzaaiingen).
Onze cijfers op een rij
Meer informatie
Nieuws
Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate heeft het inzicht in de kwaliteitscijfers van het Oncologisch Centrum uitgebreid met cijfers over darmkanker en hoofd-halskanker. Afgelopen jaren werden al de cijfers gepubliceerd voor long-, maag-, en borstkanker en urologische vormen van kanker (prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker). Bij het Oncologisch Centrum staat de patiënt voorop. Daarom hechten we veel waarde aan het meten en delen van uitkomsten. Zo zien patiënten wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling in Rijnstate en kunnen ze bewustere keuzes maken.
Lees meer
Begin juli hebben we de kwaliteitscijfers van 2018 voor prostaatkanker, longkanker, borstkanker en maagkanker op onze website gepubliceerd. Daarmee hebben patiënten en hun naasten inzicht in de kwaliteit van de oncologische zorg. Het gaat om de patiëntervaringen, het aantal uitgevoerde behandelingen, wachttijden voor de start van een behandeling en behandelresultaten zoals complicaties en achtergebleven kankerweefsel na een operatie.
Lees meer
Vijf prostaatklinieken uit Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland wisselen de resultaten van operaties uit om hiermee de kwaliteit van zorg te verhogen. Op initiatief van het Prostaatcentrum Noord Nederland (PCNN) zijn in 2018 prostaatkankernetwerken uit Friesland (MCL/UZF), Groningen/Drenthe (PCNN), Overijssel (RON Isala/Gelre) en Twente (ZGT/MST) bijeengebracht om zo de kwaliteit een extra impuls te geven. Sindsdien werken de klinieken nauw samen in het kwaliteitsnetwerk ‘Samenwerkende Prostaatcentra Oost- en Noord Nederland’ (SPONN). In 2019 is het Gelderse A.R.T.Z. (Rijnstate, ZGV en Slingeland) op eigen initiatief bij de SPONN aangesloten.
Lees meerSpecialismen
Behandeling van kanker
Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.