Aandoening, behandeling en onderzoek
DaVinci operatierobot
Laatste informatie over het coronavirus

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een vrij langzaam groeiend gezwel, dat pas symptomen veroorzaakt in een vergevorderd stadium. Het gaat om een vorm van kanker die op jongere leeftijd zelden voorkomt. Het komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar. De kankercellen zitten meestal op een andere plaats in de prostaat dan het prostaatweefsel bij een goedaardige vergroting. Een goedaardige vergroting ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de buitenrand van de prostaat ontstaat.

Klachten bij prostaatkanker

Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Pas laat in de ziekte veroorzaakt de zwelling (tumor) een verminderde straalkracht bij het plassen. Dat komt doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint. Prostaatkanker geeft bijna nooit pijnklachten; pijn ontstaat pas nadat de kanker is uitgezaaid.

Oorzaken van prostaatkanker

Het is niet bekend wat de oorzaak is van prostaatkanker. Wel weten we dat de tumor ontstaat onder invloed van testosteron. De kanker wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking of door een goedaardige vergroting.

Hoe onderzoeken we u?

Meestal krijgt u eerst via de huisarts een bloedonderzoek naar stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen, zoals PSA. Het PSA kan verhoogd zijn bij prostaatontsteking, prostaatvergroting of prostaatkanker.

De uroloog doet eerst rectaal (via de anus) onderzoek om de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat te beoordelen. Soms is het nodig om prostaatweefsel te onderzoeken. Dit gebeurt door het wegnemen van stukjes weefsel (biopten). Ook kan het zijn dat u een MRI-scan, een bot-scan of een CT-scan krijgt om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Wanneer u een groot risico heeft op uitzaaiingen, krijgt u een onderzoek door middel van PSMA-scan.

Welke behandelingen zijn er?

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met uw uroloog bespreekt u welke behandeling het beste bij u past.

  • Brachytherapie: inwendige bestraling met jodiumzaadjes.
  • Een operatie: verwijderen met behulp van de Da Vincirobot. De prostaat wordt altijd in zijn geheel verwijderd en eventueel ook uw lymfeklieren. 
  • Uitwendige bestraling, waarbij de prostaat van buitenaf bestraald wordt. Deze behandeling vindt plaats bij de Radiotherapiegroep.
  • Actief volgen. U krijgt regelmatig PSA-bloedonderzoek. Eventueel krijgt u aanvullende onderzoeken zoals een biopt of een MRI-scan. Bij verergering van klachten krijgt u een actieve behandeling.
  • Afwachten. We houden uw ziekte en klachten in de gaten en bij verergering start u met hormoontherapie. Met hormonen kunnen we de ziekte onderdrukken of remmen.
  • Hormoontherapie, soms in combinatie met chemotherapie. Deze behandeling is een palliatieve behandeling. Dit betekent dat u niet meer kunt genezen. De behandeling heeft dan als doel de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen. Soms is nog een combinatie mogelijk met andere aanvullende nucleaire of hormoonbehandelingen (Lees meer over nucleaire behandeling bij uitzaaiingen).

Lees meer over de operatierobot

Ons team

Ons team bestaat uit acht urologen, een verpleegkundig specialist, een oncologieverpleegkundige en twee zorgcoördinatoren. Voor u als patiënt zijn de zorgcoördinatoren het eerste aanspreekpunt voor vragen. U kunt hen bereiken via het telefoonnummer 06-23656731, van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: