De expertises van Rijnstate
Robotchirurgie
Verschillende specialismen werken met de Da Vinci operatierobot. De robot wordt vooral gebruikt bij complexe operaties. Het doel hiervan is dat u minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor u sneller herstelt.
DaVinci operatierobot
Laatste informatie over het coronavirus

Robotchirurgie

Over Robotchirurgie

Sinds januari 2010 wordt in Rijnstate geopereerd met een operatierobot, de Da Vinci Si. In 2017 werd een nieuwe robot aangeschaft, de Da Vinci Xi. Hiermee is Rijnstate één van de twee ziekenhuizen in Nederland met twee operatierobots. De robots zetten we met name in bij de behandeling van prostaat-, blaas-, nier- en urinegeleide kanker, endeldarmkanker, endometriose en bij complexe maag-darmoperaties, maagverkleiningen, longchirurgie, baarmoederverwijdering en verzakking aan de baarmoeder.

Veilig, betrouwbaar en deskundig

Met het gebruik van de tweede robot, is de verwachting dat het aantal operaties met de robot, ruim verdubbelt naar circa 800 per jaar. Hierdoor hebben onze chirurgen en medewerkers van de operatiekamer veel kennis in huis over robotchirurgie.

Opereren met de Da Vinci Si en Xi operatierobot heeft diverse voordelen:

  • Het doel van de inzet van de Da Vinci operatierobot is dat u minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor u sneller herstelt.
  • De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg.
  • Door de smalle, flexibele armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt en wordt omliggend weefsel zoveel mogelijk gespaard.

De robot is zo goed als de chirurg die hem bedient. De operatierobot doet niks uit zichzelf, maar wordt vanuit de console aangestuurd door de chirurg. Het helpt de chirurg om nog beter te kunnen opereren.

Bekijk een filmpje over de werking van de Da Vinci op YouTube.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Snel herstel na blaasverwijdering met operatierobot’
Karin Beijer - blaaskanker - buiten

Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot. "Mijn blaas kon helaas niet gespaard worden maar de operatie verliep goed. Ik kon na een paar dagen al weer wat klusjes doen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: