De expertises van Rijnstate
Robotchirurgie
We gebruiken de Da Vinci operatierobot vooral bij complexe urologische, chirurgische en gynaecologische operaties. Het doel hiervan is dat u sneller herstelt door minder bloedverlies, minder pijn en doordat er minder littekenweefsel ontstaat. Ook kunnen we met de operatierobot meer operaties via een kijkoperatie doen.
DaVinci operatierobot

Robotchirurgie

Sinds 2010 wordt in Rijnstate geopereerd met een operatierobot. Vanaf 2017 beschikken wij over twee Da Vinci-robots. Hiermee doen we ongeveer 700 operaties per jaar. Dit is bijna 10 procent van alle operaties met een robot in Nederland. Rijnstate is dan ook een van de weinige ziekenhuizen die zo veel operaties met de Da Vinci robot uitvoert.

Voor welke behandelingen gebruiken we de operatierobot?

De robots zetten we in bij de specialismen urologie, chirurgie en gynaecologie. Uw uroloog, chirurg of gynaecoloog opereert u met behulp van de operatierobot, onder andere bij:

 • prostaat-, blaas-, nier- en urineleiderkanker
 • prostaatvergroting met ernstige plasklachten
 • urine-afvoerstoornissen
 • (complexe) maag-/ darmoperaties
 • littekenbreuken
 • verwijdering van de schildklier
 • endometriose
 • verwijdering van de baarmoeder
 • een verzakking van de baarmoeder.

Ook onderzoeken we in Rijnstate voortdurend of we in de toekomst de operatierobot voor meer behandelingen kunnen inzetten. Dit doen we alleen als er duidelijke voordelen voor u zijn.

Voordelen van de operatierobot

Opereren met de chirurgische robot heeft diverse voordelen:

 • Dankzij de robot kunnen wij complexe operaties uitvoeren via laparoscopie (kijkoperatie), waarbij u alleen kleine sneetjes in de buik krijgt. Daardoor heeft u meestal minder last van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor u sneller herstelt.
 • De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de operateur met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Ook kan de robot de bewegingen verkleinen, zodat de operateur nauwkeuriger kan opereren.
 • Door de smalle, flexibele armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden zien en bereiken waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt. Op deze manier wordt omliggend weefsel zoveel mogelijk gespaard.

Hoe werkt de robot?

Bekijk in dit filmpje hoe de Da Vinci operatierobots werken en hoe we deze gebruiken in onze operatiekamers. 

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Snel herstel na blaasverwijdering met operatierobot’
Karin Beijer - blaaskanker - buiten

Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot. "Mijn blaas kon helaas niet gespaard worden maar de operatie verliep goed. Ik kon na een paar dagen al weer wat klusjes doen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws over dit expertisegebied

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Operatierobot voorkomt litteken in de hals bij schildklierpatiënten

Het is de week van de zeldzame kankers. Met 700 mensen die jaarlijks te horen krijgen dat ze schildklierkanker hebben, is dit een zeldzame kankersoort. Voor patiënten met een knobbel in de schildklier volgt vaak een operatie waarbij de helft van de schildklier wordt weggehaald voor verder onderzoek. Blijkt de knobbel kwaadaardig, dan volgt vaak een tweede operatie om ook de andere helft te verwijderen. Sinds 2021 kunnen we operaties aan de schildklier uitvoeren met een robot. Dat biedt voordelen voor zowel de patiënt als de arts.

Lees meer
Rijnstate en OLV Ziekenhuis starten samenwerking rond kwaliteitslabel voor robotchirurgie

Vandaag tekenen Rijnstate en OLV Ziekenhuis in Aalst de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een kwaliteitslabel voor robotchirurgie op basis van Value Based Healthcare principes. In eerste instantie gaat het over robot-geassisteerde urologische ingrepen, voornamelijk prostaatoperaties. De eerste resultaten zijn in 2021 beschikbaar. In een volgende fase kunnen ook robot-geassisteerde ingrepen in andere medische disciplines worden meegenomen.

Lees meer
Locatie Arnhem zijaanzicht
Prostaatklinieken in Oost- en Noord-Nederland bundelen hun krachten in een kwaliteitsnetwerk

Vijf prostaatklinieken uit Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland wisselen de resultaten van operaties uit om hiermee de kwaliteit van zorg te verhogen. Op initiatief van het Prostaatcentrum Noord Nederland (PCNN) zijn in 2018 prostaatkankernetwerken uit Friesland (MCL/UZF), Groningen/Drenthe (PCNN), Overijssel (RON Isala/Gelre) en Twente (ZGT/MST) bijeengebracht om zo de kwaliteit een extra impuls te geven. Sindsdien werken de klinieken nauw samen in het kwaliteitsnetwerk ‘Samenwerkende Prostaatcentra Oost- en Noord Nederland’ (SPONN). In 2019 is het Gelderse A.R.T.Z. (Rijnstate, ZGV en Slingeland) op eigen initiatief bij de SPONN aangesloten.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!