Rijnstate Robotics
DaVinci operatierobot

Robotchirurgie

We gebruiken de Da Vinci-operatierobot vooral bij complexe urologische, chirurgische en gynaecologische operaties. Het doel hiervan is dat u sneller herstelt door minder bloedverlies, minder pijn en doordat er minder littekenweefsel ontstaat. Ook kunnen we met de operatierobot meer operaties via een kijkoperatie doen.

Sinds 2010 opereren we in Rijnstate met een operatierobot. Vanaf 2017 beschikken wij over twee Da Vinci-robots. Hiermee doen we ongeveer 700 operaties per jaar. Dit is bijna 10 procent van alle operaties met een robot in Nederland. Rijnstate is dan ook een van de weinige ziekenhuizen die zo veel operaties met de Da Vinci-robot uitvoert.

Voor welke behandelingen gebruiken we de operatierobot?

De robots zetten we in bij de specialismen urologie, chirurgie en gynaecologie. Uw uroloog, chirurg of gynaecoloog opereert u met behulp van de operatierobot, onder andere bij:

  • prostaat-, blaas-, nier- en urineleiderkanker
  • prostaatvergroting met ernstige plasklachten
  • urine-afvoerstoornissen
  • (complexe) maag-/darmoperaties
  • littekenbreuken
  • verwijdering van de schildklier
  • endometriose
  • verwijdering van de baarmoeder
  • een verzakking van de baarmoeder

Ook onderzoeken we in Rijnstate voortdurend of we in de toekomst de operatierobot voor meer behandelingen kunnen inzetten. Dit doen we alleen als er duidelijke voordelen voor u zijn.

Voordelen van de operatierobot

Opereren met de chirurgische robot heeft diverse voordelen:

  • Dankzij de robot kunnen wij complexe operaties uitvoeren via laparoscopie (kijkoperatie), waarbij u alleen kleine sneetjes in de buik krijgt. Daardoor heeft u meestal minder last van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor u sneller herstelt.
  • De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de operateur met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Ook kan de robot de bewegingen verkleinen, zodat de operateur nauwkeuriger kan opereren.
  • Door de smalle, flexibele armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden zien en bereiken waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt. Op deze manier wordt omliggend weefsel zoveel mogelijk gespaard.

Hoe werkt de robot?

Bekijk in onderstaand filmpje hoe de Da Vinci-operatierobots werken en hoe we ze gebruiken in onze operatiekamers. 

Onze cijfers op een rij

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Snel herstel na blaasverwijdering met operatierobot’
Karin Beijer - blaaskanker - buiten

Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot. "Mijn blaas kon helaas niet gespaard worden maar de operatie verliep goed. Ik kon na een paar dagen al weer wat klusjes doen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: