Onderzoeken
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Echografie

Wat is een echografie?

Bij een echografie worden beelden gemaakt van weefsels, bloedvaten, spieren, pezen of organen met behulp van geluidsgolven (dus geen röntgenstralen). Die geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een geluidskop (transducer) die over uw huid wordt bewogen. Dit is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt.  Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Verloop van het onderzoek

De laborant vraagt u het te beoordelen lichaamsdeel vrij te maken van kleding. U neemt plaats op de onderzoekstafel. De laborant of radioloog brengt wat gel aan op het te onderzoeken lichaamsdeel en beweegt met een geluidskop over de huid. Op het beeldscherm kan de laborant of arts de beelden zien. Na afloop krijgt u een handdoek om de gel weer te verwijderen.

Voorbereiding op het onderzoek

Voor sommige onderzoeken is het nodig dat u nuchter komt, terwijl het voor andere onderzoeken juist nodig is dat u extra heeft gedronken. Voor veel onderzoeken is geen voorbereiding nodig. De specifieke voorbereiding die voor uw onderzoek nodig is, wordt u telefonisch gemeld en vindt u in de informatie die u voor het onderzoek thuisgestuurd krijgt.

Duur van het onderzoek

De meeste echografieën duren ongeveer vijftien minuten. In de informatie die u thuisgestuurd krijgt staat hoe lang het onderzoek in uw geval duurt.

Lees meer over zwangerschap en borstvoeding

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: