Onderzoeken
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

MRI-scan

Wat is een MRI-scan?

MRI is een methode om organen en weefsels in het lichaam zichtbaar te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven en niet van röntgenstraling. Er worden signalen in het lichaam opgewekt en opgevangen door een computer. De computer zet deze signalen om in beelden.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Dit is meestal in rugligging maar soms is een andere houding nodig om de beste foto’s te kunnen maken. De tafel schuift tijdens het maken van de foto’s in een soort tunnel die ongeveer 2 meter lang en 60 cm breed is. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt zo in het midden van het magnetische veld te liggen. De tunnel is aan beide kanten open en blijft ook open tijdens het onderzoek. Het opwekken van de radiogolven geeft een hard ratelend geluid. Als u wilt, kunt u (meestal) tijdens het onderzoek een koptelefoon dragen, zodat de geluiden gedempt worden.

Contact via de intercom

Gedurende het onderzoek is de laborant niet bij u in de ruimte maar heeft de laborant contact met u via de intercom. U krijgt een alarmbel in uw hand, waarmee u tijdens het maken van de foto’s in geval van nood contact kunt maken met de laborant.

Waarschuwing vanwege het magnetische veld

In verband met het sterke magnetische veld is er voor een MRI-scan een aantal voorzorgsmaatregelen nodig. Wij vragen u voor de start van het onderzoek een veiligheidsformulier volledig in te vullen en indien nodig contact met ons op te nemen. Het ingevulde formulier neemt u mee en geeft u voor de start van het onderzoek aan de laborant die het onderzoek uitvoert.

Wanneer kan er géén MRI worden gemaakt?

Er kan geen MRI-scan worden gemaakt als u een pacemaker of ICD, gehoorimplantaat, insulinepomp of een neurostimulator heeft.

Wanneer moet eerst overlegd worden met uw arts?

Soms is overleg noodzakelijk voor het maken van een MRI-scan. Dit is het geval als:

  • u metaal in uw lichaam heeft, bijvoorbeeld een prothese, schroeven, magnetische kaakimplantaten, vaatclips, een kunsthartklep, metaalsplinters (met name in uw oog) of clips in de hersenen van voor 1995;
  • u niet of heel moeilijk stil kunt liggen;
  • u last heeft van claustrofobie (engtevrees);
  • u zwanger bent of denkt zwanger te kunnen zijn.

Als er een MRI is gepland en één van bovengenoemde situaties op u van toepassing is, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons opnemen? Wij overleggen dan met uw behandelend arts of de MRI-scan gemaakt kan worden.

Voorbereiding op de MRI-scan

Kleding

Tijdens het onderzoek kunt u geen kleding dragen met metalen delen zoals ritsen, knopen, haakjes of BH-beugels.Neemt u kleding mee die geschikt is om in de MRI te kunnen dragen.

  • Wel: metaalvrije kleding zoals een joggingbroek, legging, pyjamabroek (zonder rits of metalen delen) en een dun truitje of T-shirt met lange mouwen.
  • Niet: kleding met een rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk en korte mouwen.
  • Niet: dunne, dry-fit of elastische sportkleding. Die kan warm worden tijdens de scan.

Ook sieraden, losse prothesen en/of losse gebitselementen en -plaatjes kunnen tijdens het onderzoek niet gedragen worden.

Pasjes met een magneetstrip

Pasjes met een magneetstrip zoals bankpassen, parkeerkaarten en gehoorapparaten raken onherstelbaar beschadigd in de MRI. Deze kunt u achterlaten in uw kleedruimte.

Speciale voorbereiding

Voor de meeste MRI-onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig. Als dit wel zo is, bijvoorbeeld als u nuchter moet komen, vindt u deze instructie in de informatie die u voor het onderzoek thuisgestuurd krijgt.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is verschillend. Sommige MRI-scans zijn na een kwartier al klaar, terwijl andere onderzoeken een uur duren. In de informatie die u thuisgestuurd krijgt, staat hoe lang de scan in uw geval duurt.

Lees meer over zwangerschap en borstvoeding

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: