Behandelingen
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Injectie bij een chronische ontsteking

Als u bij ons een afspraak heeft gemaakt voor deze behandeling, ontvangt u uitgebreidere schriftelijke informatie thuis. Lees u deze goed door in verband met de specifieke voorbereiding en nazorg. Ook bijwerkingen en risico’s worden hierin toegelicht.

Hoe werkt de injectie?

Bij het onderzoek spuit de radioloog het medicijn triamcinolon (Kenacort) en/of bupivacaïne in op de plaats van de irritatie of ontsteking. Met behulp van echografie kijkt de radioloog of hij/zij op de juiste plaats zit om de injectie te geven. Het medicijn wordt niet in het bot of in de bloedbaan gespoten, maar rondom de pees, in het gewricht of de slijmbeurs. Het effect is dat de irritatie of ontsteking kan genezen en de eventuele zwelling ter plaatse afneemt. Dit effect is na twee tot drie dagen merkbaar.

Triamcinolon (Kenacort) en/of bupivacaïne

Als behandeling van uw aandoening heeft uw behandelend arts een injectie met triamcinolon (Kenacort) of bupivacaïne voorgesteld. Vaak wordt een combinatie van beide middelen gebruikt.

Kenacort is een kunstmatig bijnierschorshormoon, een zogenaamd corticosteroïd. Het heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Bupivacaïne is een plaatselijk verdovingsmiddel. Het geneesmiddel werkt op de zenuwuiteinden en de zenuwstrengen doordat het de geleiding van pijn verhindert. Het betreffende gebied wordt tijdelijk minder gevoelig.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek kan worden gedaan in rugligging, zijligging, buikligging of zittend, afhankelijk van de plaats waar geprikt gaat worden. Eerst wordt met behulp van het echoapparaat de plaats bepaald waar de radioloog gaat prikken. Op de plaats van de prikplek wordt de huid schoongemaakt. De radioloog dient vervolgens met een naald het medicijn toe. Daarna wordt het wondje afgedekt met een pleister. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Wilt u voor de start van het onderzoek aan ons melden als u:

  • allergisch bent voor corticosteroïden en/of locale verdovingsmedicatie
  • een ontsteking heeft met een bacterie (bijvoorbeeld een abces)
  • een huidinfectie heeft in de buurt van de injectieplaats
  • u zwanger bent of zou kunnen zijn of als u borstvoeding geeft.

Nazorg

Na afloop van het onderzoek mag u de injectieplaats ongeveer 24 uur niet meer belasten dan nodig is. U mag na het onderzoek zelf naar huis rijden als u dat wilt, behalve als u de injectie in uw heup heeft gekregen. Soms kan de injectie gedurende een paar dagen napijn geven. Hiervoor kunt u een pijnstiller als paracetamol gebruiken.

Effect van de injectie

Het is van belang dat u uw behandelend arts bij uw poliklinische controle kunt vertellen wat het effect van de injectie op uw klachten is geweest. Test daarom ook het effect op de bewegingen die normaal uw pijnklachten veroorzaken. Maak notities van uw klachten op de eerste dagen en de eerste weken na de injectie. Deze aantekeningen neemt u mee naar uw controlebezoek op de polikliniek Orthopedie, zodat u deze met uw orthopeed kunt bespreken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: