Behandelingen

Radiofrequente ablatie (RFA) van schildkliernodus, schildkliercyste of een tumor in nier of lever

Wat is een radiofrequente ablatie (RFA)?

RFA is een techniek waarbij we gebruikmaken van de energie van radiogolven om een cyste, nodus of tumor te behandelen op de afdeling Radiologie. 

Bij de behandeling prikt de interventieradioloog onder begeleiding van echo, MRI of CT één of meerdere naalden in de cyste, nodus of tumor. De aandoening wordt dan door de radiogolven zeer plaatselijk verhit. Dit gaat via een klein prikgaatje in de huid.

Hoe gaat de behandeling?

Hoe we de behandeling uitvoeren, ligt aan de aandoening. Het gebied dat we behandelen wordt altijd plaatselijk verdoofd, zodat de behandeling minder pijnlijk is. We desinfecteren de huid rondom de prikplek en dekken deze af met een steriele doek. Zo kunnen we schoon werken om infecties te voorkomen. 

RFA schildkliercyste

Een cyste is een met vocht gevulde ruimte. De radioloog prikt deze cyste in de schildklier onder begeleiding van echo aan met een holle naald, zodat het vocht eruit kan lopen. Daarna spuit de radioloog ethanol ('alcohol') in de ruimte van de cyste. Dit heeft een bijtende werking, waardoor de wanden aan de binnenzijde van de cyste aan elkaar plakken. Daardoor verschrompelt de cyste, en vult deze zich niet opnieuw met vocht.

Tijdens de behandeling vraagt de radioloog u te blijven praten. Zo controleert de radioloog of uw stembanden goed werken.

Na de behandeling wordt de naald verwijderd en dekken we de punctieplek af met een pleister. Om te zorgen dat u geen nabloeding krijgt, moet u gedurende een half uur zelf met een platte hand en gestrekte vingers op de prikplek drukken. De radioloog legt uit hoe.

RFA schildkliernodus

Een nodus is een goedaardige zwelling. Met behulp van echografie bepaalt de radioloog de exacte plaats van de nodus in de schildklier. De radioloog prikt de zwelling aan met een naald. Deze naald wordt verwarmd, waardoor een stukje van de zwelling verschrompelt. De radioloog verplaatst de naald steeds een klein stukje, totdat de hele zwelling is behandeld.

Tijdens de behandeling vraagt de radioloog u regelmatig om iets te zeggen. Zo controleert de radioloog of uw stembanden goed werken.

Na de behandeling wordt de naald verwijderd en dekken we de punctieplek af met een pleister.

RFA tumor in nier of lever

Bij deze behandeling prikken we de (resten van de) tumor in de nier of lever aan. Het aanprikken gebeurt onder begeleiding van CT, zodat de radioloog de plaats van de tumor nauwkeurig kan bepalen.

De naald wordt telkens verwarmd, waardoor een stukje van de tumor verschrompelt. De radioloog verplaatst de naald steeds een klein stukje, totdat de hele tumor is behandeld. Na de behandeling ruimt het lichaam zelf de afvalstoffen op. Er blijft een litteken over.

Nazorg

Afhankelijk van de plaats waar geprikt is, moet u na afloop van het onderzoek enkele uren (bed)rust houden. Uw behandelend arts bespreekt met u hoe lang precies. De prikplek kan na afloop van de behandeling pijnlijk zijn. U kunt hiervoor paracetamol innemen. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, vraag dan naar pijnmedicatie.

Complicaties

Er is een kleine kans op het ontstaan van een bloeding op de plaats waar geprikt is. Neemt u contact met ons op als u thuis ernstige pijn heeft, duizelig wordt, een grote bloeduitstorting krijgt of als u zich niet goed voelt en u het vermoeden heeft dat dit met de behandeling te maken kan hebben.

Tijdens kantooruren kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afdeling Radiologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 088 - 005 6680.

Uitslag van het onderzoek

We sturen het weggehaalde weefsel of vocht naar het laboratorium. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Meer informatie

In onze folders vindt u specifieke en uitgebreide informatie over de voorbereiding, de uitvoering en de nazorg van deze behandelingen. Ook worden hierin de risico's beschreven. Lees deze informatie alstublieft goed door als u deze behandeling krijgt. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: