Verwijderen tumor in nier of lever (RFA)
Uw arts heeft met u besproken dat er een tumorbehandeling wordt gedaan op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rijnstate, locatie Arnhem-Noord.
In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.
Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Let op!
Om het onderzoek optimaal en veilig uit te kunnen voeren is voor dit onderzoek speciale voorbereiding en nazorg nodig.
Leest u daarom de voorbereiding en de nazorg goed door.
Wat is een CT?
De afkorting CT staat voor 'Computer Tomogram'.
De CT-scanner maakt met röntgenstralen dwarsdoorsneden (een tomogram) van uw lichaam. Met de computer kunnen we deze beelden bewerken, zodat we ook driedimensionale beelden van uw lichaam kunnen krijgen.

Doel van de behandeling
Bij deze behandeling gaan we de tumor/de resten van een tumor aanprikken en verwarmen, zodat de tumor kan verschrompelen. Het aanprikken wordt onder CT-geleiding gedaan, zodat nauwkeurig de plaats kan worden bepaald.
Deze behandeling wordt radiofrequente ablatie (RFA) genoemd.
Verslag
De radioloog beoordeelt de foto's. Het verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.
Een week na het onderzoek kunt u zelf de uitslag lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden
Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?
Vragen
Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.
Telefoonnummer afdeling Radiologie: 088 - 005 7488