Behandelingen
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat

Injectie om losse kalkdeeltjes in een gewricht op te lossen

Als u bij ons een afspraak heeft gemaakt voor dit onderzoek, krijgt u uitgebreidere schriftelijke informatie thuisgestuurd. Lees deze goed door in verband met de specifieke voorbereiding en nazorg. Ook bijwerkingen en risico’s worden hierin toegelicht.

Verloop van het onderzoek

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. Met behulp van echografie wordt eerst gekeken waar de kalk zich bevindt. Vervolgens ontsmet en verdooft de radioloog de huid op die plek. Met behulp van een echografie wordt de kalk aangeprikt met een naald. Door diezelfde naald wordt een zoutoplossing rondom de kalk ingebracht en vervolgens weer opgezogen. Soms is het nodig om meerdere keren te prikken. De bedoeling is dat de kalk wordt opgelost en wordt opgezogen. De kalk die niet is verwijderd, zal verder oplossen en door het lichaam zelf worden opgenomen. Tot slot wordt er een mix van een ontstekingsremmend middel en een pijnstiller via de naald in de slijmbeurs gebracht. Na afloop wordt er een pleister op de prikplaats geplakt.

De behandeling zelf duurt ongeveer 30 minuten.

Verdoving

Let op: de plek waar de kalk zich bevindt, wordt zo veel mogelijk verdoofd. Het aanprikken van de kalk zelf kan soms pijnlijk zijn. Laat het de radioloog gerust weten als u te veel pijn heeft. Wij kunnen dan meer verdovingsmiddel toedienen.

Na afloop van het onderzoek

Na het onderzoek mag u naar huis maar u mag niet zelf deelnemen aan het verkeer in verband met de mogelijke pijn. Zorg er daarom voor dat u door iemand wordt opgehaald die u thuis kan brengen. U mag met uw schouder alle bewegingen maken, die u normaal gesproken ook maakt.

Het kan voorkomen dat de pijn de eerste twee dagen toeneemt in plaats van afneemt. Dit is normaal en u hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Desgewenst kunt u paracetamol innemen tegen de pijn (maximaal zes tabletten van 500 mg per dag). Bij eventuele andere problemen kunt u contact opnemen met uw behandeld arts.

Controle-afspraak

U wordt na ongeveer acht weken na de behandeling terug verwacht bij uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt het effect van de behandeling met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: